
Promo-LEX: Apel public privind noile măsuri represive ale Tiraspolului împotriva jurnaliștilor
Asociația Promo-LEX vine cu un apel public, după ce așa-numitul ”soviet suprem” de la Tiraspol a înregistrat un ”proiect de lege” care prevede modificarea ”codului contravențional” cu scopul introducerii unor sancțiuni împotriva jurnaliștilor străini, inclusiv a celor de pe malul drept al Nistrului, care desfășoară activități jurnalistice în regiunea transnistreană fără acreditare prealabilă.
”Inițiativa ilegală a Tiraspolului prevede amenzi de până la 160 de lei pentru persoane fizice și între 300 și 800 de lei pentru persoane cu funcții de răspundere. Vor fi afectați atât jurnaliștii freelanceri, cât și cei angajați în cadrul unor instituții media. Regimul de la Tiraspol justifică această inițiativă prin nevoia de a „combate dezinformarea” și de a „preveni opiniile distructive” față de structurile transnistrene. În nota explicativă aferentă „proiectului de lege” se subliniază că jurnaliștii neacreditați ar urmări interese străine și ar răspândi informații care subminează încrederea populației în structurile transnistrene. Această inițiativă abuzivă nu face decât să confirme tendințele regimului de suprimare a vocilor critice și de blocare a oricărei forme de documentare obiectivă a realităților din teritoriu”, atrage atenția Promo-LEX.
Experții menționează că deși regimul de la Tiraspol condiționează desfășurarea activității jurnalistice de obținerea unei acreditări, în practică acesta refuză constant să o acorde.
”Asociația Promo-LEX face apel public către autoritățile constituționale, misiunile diplomatice, Misiunea OSCE în Moldova și Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturilor Omului în Moldova, să întreprindă următoarele măsuri:
să solicite, prin canalele de comunicare existente, încetarea imediată și necondiționată a tuturor inițiativelor și acțiunilor abuzive întreprinse de structurile transnistrene împotriva jurnaliștilor de pe malul drept al Nistrului și a corespondenților străini, precum și a locuitorilor regiunii care colaborează cu platforme media independente;
să condiționeze acordarea de ajutoare, beneficii și finanțări destinate regiunii transnistrene de respectarea efectivă a drepturilor omului, inclusiv asigurarea dreptului la liberă circulație pentru jurnaliști;
să consolideze eforturilor de intervenție eficientă în cazurile de violare gravă a drepturilor fundamentale ale omului în regiunea transnistreană, inclusiv prin crearea unei platforme pentru semnalarea și documentarea abuzurilor comise de structurile transnistrene”.
Ultimile știri
Citeşte şi..
Vezi toate










