Promo-LEX: 540 lei pentru persoanele executate sau decedate în locurile de represiune: o compensație rușinoasă
Pe 13 iunie, în Republica Moldova este comemorat primul val al deportărilor staliniste din Basarabia, un eveniment tragic din istoria noastră națională, marcat de suferință și încălcări grave ale drepturilor omului. În noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, autoritățile sovietice au lansat o operațiune masivă de deportare a populației din Basarabia și nordul Bucovinei.
Peste 26 mii de oameni au fost ridicați de la casele lor, în majoritate intelectuali, fermieri, profesori, preoți și funcționari publici, considerați „dușmani ai poporului”. Aceștia au fost transportați în vagoane de vite către regiuni îndepărtate din Siberia și Kazahstan, unde condițiile de viață erau extrem de dure, cu o rată a mortalității extrem de ridicată, scrie Promo-LEX.
Experții Promo-LEX au amintit că Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o lege privind reabilitarea victimelor represiunilor politice, care are drept scop reabilitarea victimelor represiunilor, reintegrării lor în drepturile politice, sociale şi compensării pagubelor materiale.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI
Potrivit Legii, „soții care nu au întemeiat o altă familie, părinții sau copiii persoanelor executate în urma represiunilor politice sau decedate în locurile de deținere specială sau în drum spre ele, care sunt cetățeni ai Republicii Moldova, primesc, la cerere, o compensație în mărime de 540 de lei pentru fiecare persoană executată sau decedată, suma fiind plătită în modul stabilit de Guvern”.
Asociația Promo-LEX și Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Republica Moldova consideră că această compensație este una care încalcă grav demnitatea umană prin faptul că valoarea simbolică a acestei compensații nu reușește să reflecte gravitatea crimelor comise și nici să ofere un minim de sprijin material necesar pentru a atenua impactul psihologic al pierderii suferite.
”Într-o societate care aspiră la respectarea și promovarea drepturilor omului, este esențial ca măsurile de reparație să fie proporționale cu suferințele îndurate și să contribuie real la restabilirea demnității victimelor. Prin urmare, solicităm Parlamentului abrogarea normei sus menționate și adoptarea prevederilor care să fie în corespundere cu dezideratul asumat de compensare proporțională și echitabilă, pentru toate prejudiciile suferite de către victimele represiunilor politice”.