Proiect-pilot: 500 de gospodării dintr-un sat moldovenesc vor avea sistem de canalizare

les-travaux-de-reseau-d-assainissement-comme-ici-la-pose-d-un-collecteur-d-eaux-usees-peuvent-etre-des-chantiers-extremement-lourds-archive-dna-1664203936

Un sat din Republica Moldova urmează a fi asigurat cu infrastructură de sanitație, printr-un proiect-pilot, care va fi finanțat de Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală. Acțiunea se desfășoară prin proiectul „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”, care are scopul de a asigura accesul la surse alternative de sanitație în gospodăriile individuale din mediul rural și periurban, contribuind la creșterea calității vieții și la îmbunătățirea stării de igienă și sănătate publică.

Proiectul va fi implementat în perioada 2024-2025 și va oferi infrastructură de sanitație pentru aproximativ 500 de gospodării sau 1.500 de oameni. Familiile selectate vor semna un contract de finanțare și vor participa la campanii de informare. În același timp, autoritățile publice locale vor fi responsabile de aprobarea participării, desfășurarea activităților tehnice și administrative, de gestionarea evidenței echipamentelor și organizarea consultărilor locale.

La concurs pot participa doar primăriile cu o populație de până la 2.000 de locuitori, dintre care 500 de gospodării au acces la o sursă de apă prin rețeaua publică. De asemenea, localitatea trebuie să fie situată la o distanță de cel mult 20 de kilometri de o stație de epurare, pentru a facilita transportarea eficientă a apelor uzate.

Eligibilitatea este condiționată și de lipsa unui sistem de canalizare în localitate, dar și de aflarea în proprietatea beneficiarilor a unui teren propriu, pe care va fi instalat sistemul de sanitație individuală. Dosarele de participare la concurs vor fi depuse până în 8 iulie, ora 17:00.

 

Datele din 2019 ale Biroului Național de Statistică arată că doar trei la sută din populația din mediul rural are acces la sistem de canalizare. Majoritatea gospodăriilor utilizează soluții improvizate, precum gropi de absorbție sau fose septice, multe nereglementate, precizează Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală.

Valoare totală a proiectului este de 44,1 milioane de euro, bani oferiți cu împrumut de Asociația Internațională pentru Dezvoltare. În plus, Republica Moldova a primit pentru acest proiect fonduri nerambursabile de 1,55 milioane de euro din partea Agenției Austriece de Dezvoltare.

Acordul de Finanțare dintre țara noastră și Asociația Internațională pentru Dezvoltare a fost semnat în 21 aprilie 2022, la Washington, SUA, și ratificat de Parlamentul Republicii Moldova în 9 iunie 2022. Implementarea proiectului este prevăzută pentru perioada august 2022 – ianuarie 2027.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate