Procuratura Anticorupție se confruntă cu o criză acută de personal

PA

Procuratura Anticorupție (PA) se confruntă cu o criză acută de personal, iar situația riscă să se agraveze după aprobarea noii structuri a instituției. Declarația a fost făcută de procurorul-șef adjunct al PA, Octavian Iachimovschi, în cadrul emisiunii "La 360 de grade" de la Radio Moldova.

Potrivit acestuia, în prezent, dintre cele 59 de funcții de procuror disponibile, doar 30 sunt ocupate. Alți șapte procurori au fost delegați temporar de Procuratura Generală pentru a face față volumului mare de dosare. Iachimovschi susține că procurorii anticorupție fac „cu greu față” volumului mare de muncă, în condițiile în care unui procuror îi revin, în medie, 50 de dosare.

"După aprobarea noii structuri, această criză de resurse de personal va fi și mai mare. Cred că vom avea o lipsă de circa 60 la sută, ceea ce este foarte grav."

O altă provocare cu care se confruntă PA este lipsa unui sediu adecvat, susține Octavian Iachimovschi, care să facă față noilor cerințe. Procurorul-șef adjunct al PA a criticat Guvernul pentru lipsa măsurilor în identificarea unui nou sediu, subliniind că situația nu poate fi tratată cu superficialitate. În lipsa unor măsuri concrete și urgente, activitatea PA ar putea intra "în declin", a mai precizat el.

Procuratura Anticorupție a anunțat în data de 25 noiembrie, că are doi noi adjuncți. Este vorba despre Mariana Leahu și Victor Muntean, care au experiență vastă de muncă în sistem. Leahu și-a început activitatea în calitate de procuror în anul 2007, fiind responsabilă de domeniul urmăririi penale și reprezentării acuzării de stat în instanțele de fond, în timp ce Victor Muntean și-a început activitatea în anul 2003, în calitate de anchetator interimar.

De asemenea, recent, în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate, președinta Maia Sandu a calificat drept "un eșec" activitatea Procuraturii Anticorupție în lupta împotriva corupției mari și a corupției politice.

La rândul său premierul Dorin Recean a declarat că Guvernul va veni cu o listă de garanții de securitate și financiare pentru procurorii și judecătorii care își vor asuma dosarele dificile și complexe, pentru a-i proteja și sprijini pe aceștia în lupta cu infractorii.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate