
Primarul Kievului, declarații controversate: Ucraina ar trebui să cedeze teritorii pentru a încheia o pace cu Rusia
Primarul orașului Kiev, Vitali Klitciko, a declarat pentru BBC că Ucraina ar putea fi nevoită să cedeze teritorii în cadrul unui acord de pace cu Rusia, în contextul presiunilor crescânde exercitate de președintele Donald Trump pentru acceptarea unor concesii teritoriale. "Unul dintre scenarii este... cedarea unor teritorii. Nu este corect. Dar pentru pace, pentru o pace temporară, poate fi o soluție, temporară", a afirmat el.
Însă fostul campion mondial la box în categoria grea, în vârstă de 53 de ani, devenit politician, a subliniat că poporul ucrainean "nu va accepta niciodată ocupația" Rusiei. Declarația sa a fost făcută la câteva ore după un atac devastator cu rachete și drone rusești asupra Kievului, în care 12 persoane au fost ucise și peste 80 rănite, notează Digi24.ro.
A fost unul dintre cele mai sângeroase atacuri rusești asupra capitalei ucrainene din ultimele luni. Președintele rus Vladimir Putin a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei în 2022, iar Moscova controlează în prezent aproximativ 20% din teritoriul ucrainean, amintește BBC. Joi, în cadrul emisiunii Today de la BBC Radio 4, Klitciko a menționat că este "responsabil pentru capitala Ucrainei", descriind-o drept "inima" țării devastate de război. El a spus că președintele Volodimir Zelesnki ar putea fi obligat să ia o "decizie dureroasă" pentru a obține pacea.
Primul politician important care face o astfel de declarație
Primarul Kievului este acum unul dintre cei mai importanți politicieni ucraineni care a declarat public că țara sa ar putea fi nevoită să renunțe la teritoriu, chiar dacă temporar. Când a fost întrebat dacă Zelenski a discutat cu el detalii despre o posibilă soluție, Klitciko a răspuns fără ocolișuri: "Nu". "Președintele Zelenski se ocupă personal de asta. Nu este rolul meu", a adăugat el.
Klitciko și Zelenski sunt adversari politici. Primarul i-a acuzat în repetate rânduri pe președinte și pe echipa sa că încearcă să-i submineze autoritatea. Referindu-se la o dispută foarte publică dintre Zelenski și Trump la Casa Albă în februarie, primarul a sugerat că problemele cheie dintre politicienii de vârf ar fi mai bine discutate "fără camere de filmat".
La începutul acestei săptămâni, Trump l-a acuzat pe Zelenski că dăunează negocierilor de pace, după ce liderul ucrainean a exclus din nou recunoașterea controlului rus asupra Crimeii, o peninsulă din sudul Ucrainei anexată ilegal de Moscova în 2014. Trump a declarat că Crimeea "a fost pierdută cu ani în urmă" și că în prezent "nu este nici măcar un subiect de discuție".
Zelenski a făcut însă referire la "Declarația privind Crimeea" din 2018 a lui Mike Pompeo, secretarul de Stat al lui Trump la acea vreme, care afirma că SUA "resping încercarea de anexare a Rusiei". Ucraina și aliații săi europeni și-au exprimat în ultimele săptămâni îngrijorarea față de ceea ce mulți pe continent consideră o încălzire a relațiilor dintre Trump și Rusia lui Vladimir Putin.
Ultimile știri
Citeşte şi..
Vezi toate










