Prima discuție directă dintre Putin și Scholz în ultimii doi ani

photo_2024-11-15_15-24-31

Președintele rus, Vladimir Putin, și cancelarul german, Olaf Scholz, au planificată pentru vineri, 15 noiembrie, o convorbire telefonică. Despre asta anunță Bloomberg cu referire la „persoane familiarizate cu acest subiect, care au vorbit sub rezerva anonimatului”. Discuția urmează să fie prima comunicare directă între cei doi lideri în aproape doi ani.

Potrivit publicației, conversația are loc într-un moment critic pentru Ucraina, în timp ce țara se pregătește pentru a treia iarnă sub atacul Rusiei, cu mari părți ale infrastructurii energetice deteriorate sau distruse. Incertitudinea cu privire la sprijinul din partea aliaților occidentali a crescut, de asemenea, înainte de revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, din anul viitor. Germania este al doilea mare susținător al Ucrainei după SUA și a promis miliarde de euro ajutor suplimentar.

Unii oficiali europeni au făcut apeluri disperate către administrația Biden în exercițiu, pentru a susține poziția Kievului înainte de încheierea mandatului prezidențial, în ianuarie. Trump, care își va prelua mandatul în 20 ianuarie, a declarat că va încerca să ajungă rapid la un acord între Kiev și Moscova, stârnind îngrijorare în Europa că un astfel de acord ar fi dezavantajos pentru Ucraina și ar putea consolida câștigurile obținute de Rusia de la invadarea sa în 2022.

Europenii îi cer SUA să-i furnizeze Ucrainei mai multe arme și artilerie, să impună sancțiuni suplimentare asupra principalelor fluxuri de venituri rusești și să vizeze capacitatea Moscovei de a achiziționa tehnologii interzise, utilizate în arme.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a efectuat miercuri o vizită organizată în grabă la Bruxelles, pentru a-i asigura pe aliații NATO și ai Uniunii Europene că SUA își vor intensifica eforturile de a trimite resurse Ucrainei înainte de învestirea lui Trump, care a criticat puternic amploarea eforturilor de a apăra Kievul.

Resursele pe care le-a menționat - bani, muniție, arme - provin în principal dintr-un pachet de 61 de miliarde de dolari adoptat de Congresul SUA la începutul acestui an. El a adăugat că „fiecare dolar la dispoziția noastră” va fi trecut în grabă.

 

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate