Președinția polonă a UE vrea să oprească veniturile din carburanți pentru Federația Rusă
La aproape trei ani de când rachetele au început să plouă peste Ucraina, Europa continuă să cumpere cantități mari de petrol și gaze rusești, contribuind la umplerea bugetului pentru război al Kremlinului. Acum, Polonia vrea să pună presiune pe aceste venituri. Guvernul de centru-dreapta al Coaliției Civice, condus de prim-ministrul Donald Tusk, va prelua președinția rotativă semestrială a Consiliului UE din 1 ianuarie, amintește Politico.
„Varșovia - unul dintre cei mai apropiați aliați ai Kievului - speră să profite de rândul său la conducerea agendei politice a Uniunii Europene, pentru a pune în lumină cantitatea de combustibil pe care blocul încă o importă și pentru a conduce o nouă cruciadă împotriva importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL) și de tehnologie nucleară. În condițiile în care alte economii majore, precum Franța și Germania, se confruntă cu haosul politic de acasă, ucrainenii și cei mai apropiați aliați ai lor din cadrul blocului comunitar așteaptă ca Varșovia să preia conducerea”, menționează Politico.
Publicația îl citează pe reprezentantul special al președintelui ucrainean, Vladislav Vlasiuk, potrivit căruia Kievul are mari speranțe pentru președinția poloneză a UE.
„De la sălile de clasă la sălile de consiliu, polonezii și ucrainenii lucrează în fiecare zi, pentru a-și modela viitorul comun, încât așteptările noastre sunt mari pentru continuarea colaborării în acest domeniu crucial”, a subliniat Vlasiuk.
Potrivit Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat, cu sediul la Helsinki, UE a cheltuit în mod colectiv peste 200 de miliarde de euro pe petrol și gaz rusesc de la începutul invaziei în Ucraina. Între timp, în ciuda restricțiilor impuse la nivelul blocului comunitar, cum ar fi embargoul asupra importurilor maritime de țiței, există lacune majore, iar achizițiile de anumiți combustibili sunt în creștere. În plus, există avertismente că Rusia încalcă în mod deschis un plafon de preț impus de Occident, care limitează suma pe care o poate cere pentru petrolul său.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI