Platforma pentru Moldova i-a adus Guvernului 385 de milioane de euro
Republica Moldova a semnat, marți, 17 septembrie, nouă acorduri de finanțare prin Platforma de Parteneriat pentru accelerarea modernizării, stimularea creșterii economice durabile, îmbunătățirea condițiilor de trai și adaptarea la schimbările climatice. Documentele au fost semnate cu Guvernul Canadei, Guvernul SUA, agențiile pentru dezvoltare ale Franței, Elveției, Germaniei, Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei, BERD și BEI.
În total, acordurile prevăd asistență financiară de 80 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, și 305,1 milioane de euro în calitate de împrumuturi în condiții avantajoase. Guvernul Canadei este gata să ofere un împrumut de 79 de milioane de euro, care urmează a fi alocați pentru familiile nevoiașe, pentru integrarea socială a refugiaților ucraineni și alte scopuri.
Guvernul Statelor Unite ale Americii oferă aproape 10,7 milioane de euro „pentru serviciile publice, creșterea transparenței instituțiilor statului, independența mass-mediei”. De asemenea, Guvernul SUA oferă aproape 23 de milioane de euro pentru dezvoltarea comerțului, îmbunătățirea climatului investițional, creșterea exporturilor și consolidarea securității energetice.
Agenția Franceză pentru Dezvoltare este gata să ofere 25 de milioane de euro pentru reformele în domeniul energetic, iar Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare alocă 8,5 milioane de euro pentru promovarea unor proiecte comunitare de susținere a egalității de șanse între femei și bărbați, dar și a participării active a femeilor în procesul decizional.
Ministerul de Externe al Germaniei, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei Uniunea Europeană și Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei au semnat cu Republica Moldova o înțelegere multilaterală în domeniul eficienței energetice în sectorul rezidențial din Moldova. Valoarea totală a sprijinului financiar depășește 20 de milioane de euro.
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare oferă un grant de peste 4,3 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor în orașele Cahul, Cantemir, Taraclia, Comrat, Vulcănești și Ceadîr-Lunga.
Banca Europeană de Investiții a semnat un acord de asistență nerambursabilă, prin care țării noastre i se va oferi un grant 12 milioane de euro pentru reabilitarea unei porțiuni de 128 de kilometri de cale ferată pe tronsonul Vălcineț-Ungheni-Chișinău-Căinari.
Prin acordul semnat cu Banca Europeană de Investiții, Republica Moldova va beneficia de un împrumut de 200 de milioane de euro pentru plantarea arborilor pe o suprafață de peste 63.000 de hectare de terenuri și păduri degradate, în următorii patru ani. Acest sprijin va permite îndeplinirea a 44 la sută din obiectivele Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI