Pe cât de grandios, pe atât de șubred: Planul de dezvoltare a capitalei de nord a țării e plin de riscuri și nu dispune de 90% din bugetul propus

Piața_Independenței_din_Bălți_3

Programul național de accelerare a dezvoltării municipiului Bălți pentru anii 2024-2028, care urmează a fi aprobat vineri de Guvern, va costa două miliarde 709 milioane de lei și va consta din 22 de acțiuni. Potrivit proiectului, contribuția autorităților municipale va fi de 47 de milioane de lei și se va referi la elaborare parțială a documentației selective aferente proiectelor și la  cofinanțarea obligatorie a proiectelor sprijinite financiar de Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, în proporție de cel puțin 10 la sută.

La rândul său, Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală va contribui cu 260 de milioane de lei, iar cealaltă parte a banilor - 2 miliarde 427,8 milioane de lei, urmează a fi identificată „în urma eforturilor sistemice din alte surse publice naționale și din partea partenerilor de dezvoltare”.

Un alt aspect ciudat al proiectului se referă la riscurile ce pot periclita implementarea lui. La acest capitol, Guvernul se teme cel mai tare de „lipsa voinței politice”. De asemenea, dezvoltarea municipiului Bălți poate fi afectată de „criza economică”, „instabilitatea economică și geopolitică regional” (derivată a creșterii galopante a prețurilor la resursele energetice și incertitudinea privind evoluțiile ulterioare în Ucraina). Alte riscuri mari provin de la „deficitul bugetului public național, ca urmare a șocurilor energetice, inflaționiste, valutare și aferente războiului din Ucraina”, precum și de la „predominarea priorităților sociale și energetice în ceea ce privește activitatea partenerilor de dezvoltare (donatorilor) în Republica Moldova, ca urmare a amplificării crizei economice și a instabilității geopolitice regionale”. Alte riscuri sunt estimate de autorități de o gravitate „medie”.

Deși dezvoltarea municipiului Bălți, în calitate de al doilea centru urban al țării și unicul oraș cu statut de municipiu de rangul întâi, este prezentată drept „o prioritate strategică națională în realizarea țintelor și obiectivelor Strategiei Naționale de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030””, probabilitatea implementării pare destul de șubredă, ținând cont de faptul că aproape 90 la sută din sursele de finanțare nu au fost identificate, iar mai multe riscuri de a periclita acțiunile prevăzute sunt calificate drept „mari”.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI