PAS ar pregăti retragerea cetățeniei de la mai mult de 240 de oameni. Reacția partidului
Partidul de guvernământ ar fi pregătit o listă cu peste 240 de nume, cărora urmează să le fie retrasă cetăţenia moldovenească. Declarația a fost făcută de către președintele formațiunii ”Partidul Nostru”, Renato Usatîi.
"Declarația dură a organizației “Amnesty International” în raport cu autoritățile de la Chișinău este un semnal transmis de unii parteneri de dezvoltare. Guvernarea PAS a pregătit o listă cu peste 240 de persoane, cărora să le fie retrasă cetățenia moldovenească. Unii parteneri de dezvoltare sunt șocați de modul în care conducerea Republicii Moldova dorește să „întărească democrația și valorile europene”. Intenția de a retrage cetățenia la sute de persoane seamănă a idiotism, dar cei de la putere sunt capabili de aceasta" a spus Usatîi.
De cealată parte, reprezentanţii Partidului Acţiune şi Solidaritate neagă acuzaţiile:
"Sunt falsuri şi rugăm actorii politici să nu tirajeze informaţii false" a declarat Aurica Jardan, purtătorul de cuvânt al PAS, pentru Newtv.md.
Amintim că luni, 3 iunie, Organizaţia Amnesty International a afirmat că noua definiţie a trădării de patrie, adoptată de Parlament, ameninţă libertatea de exprimare. Veaceslav Tofan, directorul executiv al Amnesty International Moldova, a declarat că:
"Modificarea Codului Penal al Republicii Moldova, adoptată de Parlament, este alarmantă. Definiția lărgită a trădării de patrie este vagă și deschisă abuzurilor, reprezentând o amenințare deosebită la adresa dreptului la libertatea de exprimare. Această nouă definiție a trădării de patrie ar putea fi folosită pentru a viza disidența politică și vocile critice sub pretextul contracarării influenței străine răuvoitoare. Îngrijorător este faptul că această lege riscă să incrimineze puncte de vedere și opinii care ar trebui protejate conform dreptului internațional. "
De asemenea, Amnesty International a cerut Parlamentului să abroge această legislație și a îndemnat președintele țări să nu o promulge:
"Autoritățile moldovenești trebuie să se asigure că orice lege care restricționează dreptul la libertatea de exprimare, precum și orice măsuri de punere în aplicare a legislației în interesul securității naționale, respectă cerințele dreptului internațional al drepturilor omului privind legalitatea, legitimitatea, necesitatea și proporționalitatea, precum și principiul nediscriminării." a mai precizat organizaţie.
La rândul său, autorul proiectului, deputatul PAS, Igor Chiriac a spus că noua definiţie a trădării de patrie nu afectează nicidecum dreptul la libera exprimare. Potrivit acestuia, modificările au fost necesare în contextul ameninţărilor hibride şi a precizat că dreptul la libera exprimare nu va fi limitat pentru că Constituţia prevede acest drept fundamental al omului.
Parlamentul a aprobat în ultima lectură modificările la Codul penal, în data de 30 mai. Astfel, "Trădarea de patrie va fi considerată fapta săvârşită intenţionat de un cetăţean al Republicii Moldova împotriva suveranităţii, independenţei, unităţii, indivizibilităţii, securităţii sau capacităţii de apărarea a Republicii Moldova în interesul unui stat străin, unei organizaţii străine, unei entităţi anticonstituţionale exprimată prin trecerea de partea inamicului în război sau conflict armat, spionaj, divulgarea secretului de stat, oferirea ajutorului în vederea unei activităţi ostile împotriva securităţii statului.