Noi tarife pentru apă (electorală) și canalizare

apa

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a aprobat marți tarifele pentru serviciile publice de alimentare cu apă și canalizare în cinci localități. Acolo unde situația a impus micșorarea plăților, tarifele au fost stabilite conform procedurii clasice, iar în localitățile în care tarifele urmau să fie majorate, ANRE a recurs la aplicarea abordării diferențiate – mai puțin pentru consumatori casnici și mai mult pentru consumatorii noncasnici. Deciziile vin cu doar puțin mai mult de două luni înainte de alegerile prezidențiale.

Potrivit avizului Consiliului de Administrație al ANRE, la Strășeni, serviciul de alimentare cu apă se va ieftini cu un ban pentru metrul cub și va fi de 20 de lei 73 de bani. Asta înseamnă cu 8,42 lei mai puțin față de ce a solicitat furnizorul. În cazul serviciului public de canalizare, tariful a fost aprobat în mărime de 12,93 de lei pentru un metru cub sau cu 1,61 de lei mai mic. Furnizorul a solicitat un tarif de 17 lei și 51 de bani.

La Hâncești, caracterul electoral al tarifelor se observă cel mai pregnant. În timp ce furnizorul a solicitat 38 de lei și cinci bani pentru serviciul de alimentare cu apă și 25 de lei și 65 de bani pentru cel de canalizare, ANRE a aprobat plăți de 30 de lei și 24 de bani pentru alimentarea cu apă și de 21 de lei și 19 bani pentru canalizare. Pentru a nu-i supăra însă pe alegători înaintea scrutinului din octombrie, regulatorul a decis să pună pe umerii consumatorilor noncasnici diferența mare dintre tariful unic și cel diferențial. Așadar, față de 29 de lei și 89 de bani, cât este acum, alimentarea cu apă urma să se scumpească până la 30 de lei și 24 de bani. ANRE a decis însă că populația va plăti doar 27 de lei și 16 bani pentru un metru cub, în timp ce consumatorii noncasnici, în care intră și instituțiile publice, și agenții economici, vor plăti tocmai 50 de lei și 28 de bani pentru un metru cub, ceea ce reprezintă unul dintre cele mai mari, dacă nu chiar cel mai mare tarif din țară.

În cazul serviciului public de canalizare, tariful unic urma să fie aprobat la nivelul de 21 de lei și 19 bani sau cu doi lei și 14 bani mai mult față de cât este acum. Tarifele diferențiate au permis ca, pentru populație, acesta să crească la 20 de lei și șapte bani sau cu un leu și doi bani, în timp ce pentru consumatorii noncasnici majorarea este cu tocmai 4,46 lei.

Aceeași schemă a fost aplicată pentru Cahul. Actualul tarif pentru alimentarea cu apă este de 20 de lei și 60 de bani, în timp ce furnizorul a solicitat 21 de lei și 37 de bani. ANRE a stabilit că tariful ar urma să fie de 21 de lei și 27 de bani, însă, pentru consumatorii casnici, a aplicat doar 21 de lei și doi bani, în timp ce pentru cei noncasnici – 22 de lei și 45 de bani.

În cazul tarifului pentru canalizare, tariful a fost aprobat în mărime de 14 lei și 32 de bani pentru un metru cub sau cu 53 de bani mai mult în raport cu tariful în vigoare de 13 lei şi 79 de bani. Abordarea diferențiată a permis însă ca populația să plătească doar 13 lei şi 81 de bani sau cu doi bani mai mult față de cât plătește acum. La rândul lor, consumatorii noncasnici vor trebui să plătească 15 lei și 30 de bani.

La Criuleni, unde primarul este socialist, alimentarea cu apă urmează să se scumpească de la 20 de lei și 36 de bani pentru metrul cub până la 21 de lei și 96 de bani, în timp ce tariful pentru serviciul de canalizare va crește de la 16 lei și 71 de bani până la 17 lei și 89 de bani pentru metrul cub.

Și la Basarabeasca, unde tot un socialist este conduce primăria, se vor produce scumpiri clasice, nediferențiate. Alimentarea cu apă va costa 37 de lei și opt bani sau cu 3,81 lei mai mult. Serviciile de canalizare se vor scumpi cu cinci lei și doi bani.

Săptămâna trecută, deputații BCS au solicitat desființarea ANRE și transmiterea competențelor acestei structură către Ministerul Energiei.

 

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate