Moldova, pe agenda summitului aniversar NATO
Republica Moldova figurează în declarația finală a Reuniunii șefilor de stat și de guvern ai statelor membre NATO de la Washington. Este vorba de punctele 17 și 28 din cele 38, câte conține documentul final al summitului aniversar.
„Alianța Nord-Atlantică menționează că Rusia poartă responsabilitatea exclusivă pentru războiul său de agresiune împotriva Ucrainei, o încălcare flagrantă a dreptului internațional, inclusiv a Cartei ONU. Nu poate exista impunitate pentru abuzurile și încălcările drepturilor omului, crimele de război și alte încălcări ale dreptului internațional, comise de forțele și oficialii ruși. Rusia este responsabilă pentru moartea a mii de civili și a provocat pagube importante infrastructurii civile. Condamnăm în termenii cei mai fermi atacurile oribile ale Rusiei asupra poporului ucrainean, inclusiv asupra spitalelor, în 8 iulie. Rusia trebuie să înceteze imediat acest război și să își retragă complet și necondiționat toate forțele din Ucraina, în conformitate cu rezoluțiile Adunării Generale a ONU. Nu vom recunoaște niciodată anexările ilegale ale Rusiei la teritoriul ucrainean, inclusiv Crimeea. De asemenea, îi solicităm Rusiei să își retragă toate forțele din Republica Moldova și Georgia, staționate acolo fără acordul acestora”, se menționează în punctul 17 al declarației finale a summitului NATO din 10 iulie.
NATO somează Rusia să-și retragă trupele din Republica Moldova
Alianța notează, în punctul 28, că parteneriatele NATO rămân esențiale pentru consolidarea stabilității, influențarea pozitivă a mediului de securitate global și respectarea dreptului internațional.
„Acestea joacă un rol important în sprijinirea celor trei sarcini fundamentale ale NATO și a abordării noastre de securitate la 360 de grade. om continua să consolidăm dialogul politic și cooperarea practică cu partenerii, pe baza respectului reciproc, a beneficiilor și a intereselor ambilor aliați și parteneri. Ne reunim la acest summit aniversar cu partenerii noștri, inclusiv pentru a marca treizeci de ani de Parteneriat pentru pace (PfP) și Dialogul mediteraneean (MD), precum și douăzeci de ani de Inițiativă de cooperare de la Istanbul (ICI). Suntem recunoscători partenerilor noștri pentru contribuțiile lor semnificative la operațiunile și misiunile NATO. Salutăm eforturile Moldovei de a continua reformele democratice pe măsură ce avansează, ca și Bosnia și Herțegovina, în integrarea sa europeană și ne angajăm să sprijinim capacitățile lor de securitate și apărare și să le consolidăm capacitatea de a contracara amenințările hibride. De asemenea, ne consolidăm angajamentele cu interlocutorii existenți și potențial noi din afara zonei euro-atlantice, atunci când acest lucru ar putea consolida securitatea noastră reciprocă”, se menționează în punctul 28 al declarației.
Angajamente față de Ucraina
De asemenea, blocul a adoptat o declarație ce vizează Ucraina. Documentul este structurat în patru puncte, ce prevăd angajamentul NATO de a ajuta această țară în războiul împotriva Federației Ruse.
„De la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, aliații au oferit un sprijin politic, economic, militar, financiar și umanitar fără precedent, inclusiv asistență militară în valoare de aproximativ 40 de miliarde de euro anual. De asemenea, aliații și-au pus la dispoziție capacitatea industrială de apărare, pentru a sprijini nevoile Ucrainei. Toate acestea au un efect substanțial, permițând ucrainenilor să se apere eficient și să-i impună Rusiei costuri reale și severe”, subliniază NATO.
Alianța își afirmă hotărârea de a sprijini Ucraina în construirea unei forțe „capabile să învingă agresiunea rusă astăzi și să o descurajeze în viitor”. În acest scop, statele membre se angajează să furnizeze o finanțare de bază de cel puțin 40 de miliarde de euro în 2025 și să-i asigure Ucrainei niveluri durabile de asistență pentru securitate. De asemenea, șefii de stat și de guvern vor reevalua contribuțiile aliaților la viitoarele summituri NATO, începând cu cel din 2025, de la Haga.
„Angajamentul nostru se extinde la costurile legate de furnizarea de echipamente militare, asistență și formare pentru Ucraina, inclusiv: achiziționarea de echipamente militare pentru Ucraina; sprijin în natură, donat Ucrainei; costuri legate de întreținerea, logistica și transportul echipamentelor militare pentru Ucraina; costuri de instruire militară pentru Ucraina; costuri operaționale, asociate furnizării de sprijin militar Ucrainei; investiții și sprijin pentru infrastructura de apărare și industria de apărare a Ucrainei; toate contribuțiile la fondurile fiduciare NATO pentru Ucraina, inclusiv ajutorul neletal.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI