Moldova este cea mai vulnerabilă țară din Europa la efectele schimbărilor climatice, spune Maia Sandu
Republica Moldova este cea mai vulnerabilă țară din Europa la efectele schimbărilor climatice. Declarația a fost făcută de președintele țării, Maia Sandu la Bacu, unde se desfășoară Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP29).
”Moldova este un exemplu elocvent de injustiție cu privire la schimbările climatice: deși contribuim cu doar 0,03% la emisiile globale, suntem cea mai vulnerabilă țară din Europa la efectele schimbărilor climatice. Pentru Moldova, schimbările climatice nu sunt o amenințare îndepărtată; sunt o realitate actuală care afectează viețile noastre de zi cu zi, economia și, în special, comunitățile rurale care depind de agricultură. Creșterea temperaturilor, secetele prelungite și precipitațiile imprevizibile și abundente reduc randamentele de producție a culturilor agricole, precum grâul și porumbul, în timp ce viile Moldovei — esențiale pentru economia și patrimoniul nostru — se confruntă cu noi provocări. Accesul la apă devine din ce în ce mai dificil, afectând atât agricultura, cât și viața zilnică”, a spus Maia Sandu.
Acest fapt subliniază necesitatea urgentă a unui sistem de finanțare climatică echitabil și accesibil, care să prioritizeze națiunile vulnerabile și să consolideze reziliența lor. Este pe deplin echitabil să ne așteptăm la sprijinul țărilor dezvoltate, a precizat Sandu.
”Pentru a accelera implementarea acțiunilor climatice, fondurile și programele existente trebuie, de asemenea, să ușureze procesele birocratice, care astăzi durează ani în șir. În Moldova, ne aducem contribuția pentru diminuarea emisiilor de CO2. În ciuda multiplelor crize cauzate de războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei, care ne afectează simțitor economia, am lansat un program național de împădurire – un efort pentru a extinde suprafața împădurită cu 5%, demonstrând angajamentul nostru pentru un viitor mai verde. În ciuda resurselor limitate, urmărim acest obiectiv pentru sănătatea planetei și a generațiilor viitoare, pentru a îmbunătăți calitatea aerului, biodiversitatea și solurile. Recentele crize energetice globale ne-au determinat să acționăm rapid. Reducem consumul prin eficiență energetică și extindem sursele de energie regenerabilă. Însă împădurirea și decarbonizarea sunt costisitoare, iar cu sprijin mai consistent, am putea accelera aceste eforturi existențiale”, a mai declarat șefa statului.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI