Miza din criză: Să economisim 60 de megawați în orele de vârf

whatsapp_image_2024-12-23_at_16.04.39

Autoritățile pot asigura pentru consumul intern de electricitate o sarcină de 750 de megawați, însă în orele de vârf cererea poate depăși acest indicator cu până la 100 de megawați. Precizarea a fost făcută de Guvern, după ce conducerea Ministerului Energiei a fost preluată de către premierul Dorin Recean. De aceea, Cabinetul de Miniștri subliniază importanța economisirii în orele de vârf, ceea ce ar putea aduce o scădere a sarcinii cu 60 de megawați. Doar în aceste condiții, țara noastră poate fi asigurată cu energie electrică fără întreruperi și la preț mai mic.

Pentru a nu admite sistarea alimentării cu energie electrică, Guvernul a mobilizat toate resursele de producere . Centralele electrice cu termoficare ale Termoelectrica și CET-Nord vor acoperi aproximativ 200 de megawați. Alți 100 de megawați au fost contractați de „Energocom” de la Nuclearelectrică de la Cernavodă, România, la preț plafonat. Alți 100 de megawați urmează a fi contractați de la Centrala Termoelectrică de la Brazi a OMV Petrom, România.

Centrala Hidroelectrică de la Costești-Stânca poate acoperi până la 10 megawați în bandă. Sursele regenerabile de energie pe timp de iarnă pot livra între 50 și, uneori, până la 150 de megawați, în anumite ore, în funcție de condițiile climaterice. Producătorii independenți, care generează energie electrică din surse regenerabile pe piața liberă, pot livra iarna în rețea acest volum în funcție de condițiile climaterice. „Am agreat cu reprezentanții companiilor ca să valorificăm energia electrică produsă în primul rând pentru acoperirea necesarului de consum al țării noastre, iar dacă va exista exces în orele golului de consum acesta să poată fi exportat”, precizează Guvernul.

Instituția a mai notat că puterea instalată a tuturor surselor regenerabile de energie în sistemul energetic național era de 521 megawați, la începutul lunii octombrie. În 1 ianuarie, capacitatea instalată va fi peste 600 de megawați.

Alți până la 200 de megawați autoritățile preconizează să le achiziționeze de la bursa OPCOM din România, pentru a acoperi cererea în orele de vârf. Prețurile la bursă sunt însă mai mari și foarte volatile, în funcție de condițiile climaterice și de cerere.

Capacitatea de import garantată pentru Moldova este de 315 megawați, însă a fost identificat mecanismul de creștere a acesteia.

„Vom putea utilizata capacitatea nerezervată la alte hotare dintre ENTSO-E și blocul comun de reglaj Moldova-Ucraina. Suplimentar la aceasta, vom putea conecta liniile electrice cu tensiunea de 110 kV de interconectare cu România, prin care pot transporta 100+ MW”, a mai specificat Guvernul.

Totuși, pentru ca acest plan să funcționeze și să fie redusă presiunea asupra rețelelor electrice și asupra prețului, este necesar ca moldovenii să devină solidari și, în orele de vârf, să renunțe la consum. Adică dimineața, între orele 07:00-11:00, și seara, între 18:00-23:00.

Cât despre malului stâng al Nistrului, acesta variază între 120 și 180 de megawați. Acest nivel urmează a fi acoperit de Centrala de la Cuciurgan, care va păstra în funcțiune un bloc energetic, la pe bază de cărbune. Asta permite asigurarea a aproximativ 140 de megawați timp de 50 zile.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI