Ultima oră

Micii fermieri din sudul țării îi cer Maiei Sandu să-i salveze de la faliment

bez-imeni-1132x670

Micii fermieri cer ajutor din partea statului, pentru a supraviețui în urma secetei cumplite din raioanele Cahul, Cantemir și Vulcănești. Într-o scrisoare adresată șefei statului, aceștia menționează că, în ultimii trei ani, au suportat din această cauză prejudicii de aproape 700 de milioane de lei. Semnatarii scrisorii mai spun că toate apelurile lor către Ministerul Agriculturii nu au fost luate în considerare.

Micii fermieri din sudul țării îi solicită Maiei Sandu și lui Igor Grosu o întrevedere la care să discute despre planul de acțiuni pentru evitarea falimentului. Acesta prevede mai multe măsuri, inclusiv:

- instituirea stării de urgență în agricultură pentru raioanele Cahul, Cantemir și Vulcănești;

- elaborarea și adoptarea legii creditului agricol, inițierea de către Banca Națională a Moldovei a unui dialog cu băncile comerciale privind instituirea unui credit agricol cu o rată fixă de maximum cinci la sută pentru o perioadă de 10 ani, cu o vacanță de un an;

- adoptarea unui mecanism clar și de lungă durată privind acordarea despăgubirilor pentru producătorii agricoli în caz de calamități naturale;

- aprobarea creditului investițional pentru retehnologizarea fermelor.

Autorii scrisorii speră că cei doi demnitari vor da curs apelului lor în termen de 10 zile lucrătoare.

Între timp, fostul premier Ion Chicu a reacționat la acest apel al micilor fermieri și a menționat că Maia Sandu nu are acum bani pentru ei.

„Nu-i de unde, dragi fermieri, că față de anul 2020, ea a majorat cheltuielile Cancelariei de Stat de la 420 la 792 de milioane de lei. De ce să vi-i dea vouă, mai bine în „fondul pentru referendum””, a notat Chicu.

La rândul său, fostul primar al municipiului Bălți, Renato Usatîi, a menționat că susține ferm apelul agricultorilor din Cahul, Cantemir și Găgăuzia privind instituirea stării de urgență în sudul țării.

„Propun măsuri imediate și concrete:

1. Instituirea stării de urgență pentru mobilizarea rapidă a resurselor necesare.

2. Alocarea de urgență a ajutoarelor financiare directe fermierilor afectați.

3. Moratoriu asupra penalităților pentrucreditele agricole și acțiunilor executorii silite din partea băncilor și furnizorilor.

4. Reabilitarea urgentă a infrastructurii agricole, inclusiv sistemelor de irigare.

Este vital să acționăm rapid pentru a sprijini fermierii noștri și pentru a salva agricultura, un pilon esențial al economiei Republicii Moldova”, a subliniat Usatîi.

 

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate