
Merz: S-au epuizat soluțiile diplomatice de a opri războiul din Ucraina
Mijloacele diplomatice de soluționare a războiului în Ucraina au fost epuizate, a declarat miercuri cancelarul german Friedrich Merz, promițând să continue să sprijine lupta Kievului împotriva agresiunii ruse, relatează Reuters.
"Mijloacele diplomatice au fost epuizate", a afirmat Merz în Bundestag în timpul unei dezbateri consacrată bugetului, potrivit The Moscow Times, care citează media germană n-tv. El a denunțat în termeni fermi atacul masiv al Rusiei asupra Ucrainei din cursul nopții de marți spre miercuri, transmite Agerpres.
Ministrul apărării german, Boris Pistorius, anunțase la jumătatea lunii iunie că Berlinul intenționează să aloce Ucrainei alte 1,9 miliarde de euro în 2025. Fondurile sunt destinate dezvoltării producției de arme cu rază lungă de acțiune. În general, Germania va oferi Ucrainei în lunile următoare un ajutor militar în valoare de 9 miliarde de euro.
La începutul acestei luni, cancelarul Friedrich Merz nu a exclus complet din calcul livrarea armatei ucrainene unor rachete germane Taurus, capabile să atingă Moscova, menționând că aceasta este doar o posibilitate deocamdată. El a explicat că pentru mentenanța acestui tip de arme va fi necesară instruirea unor militari ucraineni, iar instrucția s-ar putea întinde pe durata a șase luni, conform Moscow Times.
Germania este al doilea cel mai mare "donator" de ajutor pentru Ucraina, după SUA. De la începutul invaziei ruse, Berlinul a alocat 44 de miliarde de euro Kievului, fiind vorba de un sprijin militar, financiar și umanitar cuprinzător. Printre altele, Forțele armate ucrainene primesc de la Berlin sisteme de apărare aeriană IRIS-T și Patriot, tancuri Leopard, vehicule blindate și muniții.
În cadrul ultimei reuniuni în formatul Rammstein a fost adoptat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 5 miliarde de euro, care prevede finanțarea producției de arme cu rază lungă de acțiune și drone chiar în Ucraina, transferul de sisteme de apărare antiaeriană, arme și muniții, precum și acoperirea costurilor de operare a internetului prin satelit Starlink.
Cancelarul Merz a calificat atunci pachetul drept începutul unei "noi forme de cooperare militar-industriale între țări", menționând că rachetele dezvoltate nu vor avea restricții privind atacurile în adâncul teritoriului rus. Această declarație i-a atras critici din partea Moscovei, ministrul de externe rus Serghei Lavrov afirmând că Germania 'se implică astfel în mod direct' în războiul din Ucraina, amenințând Berlinul cu represalii.
Armata rusă a recunoscut miercuri că a lansat în noaptea de marți spre miercuri un atac combinat masiv, cel mai mare de la începutul invaziei, despre care a susținut că a vizat aerodromuri militare ucrainene, potrivit EFE.
Într-un comunicat postat pe Telegram, Ministerul Apărării rus susține că Moscova a utilizat arme de înaltă precizie, cu rază lungă de acțiune, lansate din aer.
În atac au fost folosite atât rachete hipersonice Kinjal, cât și drone cu rază lungă de acțiune, se arată în comunicatul ministerului. "Țintele atacului au fost lovite. Toate instalațiile planificate au fost lovite", se afirmă în acest comunicat scurt.
Potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Rusia a lansat cel mai mare atac asupra Ucrainei de până acum, cu un total de 741 de rachete și drone. "Un nou atac masiv al Rusiei asupra orașelor noastre. A fost cel mai mare număr de aparate aeriene într-o singură zi: 741 în total - 728 de drone de diferite tipuri, inclusiv peste 300 Shahed, și 13 rachete - Kinjal și Iskander", a scris el pe rețeaua de socializare X.
Cel mai afectat a fost orașul Luțk din regiunea Volînia, de la frontiera cu Polonia, unde șeful administrației regionale, Ivan Rudnițki, a declarat că 50 de drone și cinci rachete au fost lansate de Rusia asupra acestei regiuni.
Bombardamentele rusești au provocat pagube și în regiunile Dnipropetrovsk (est), Jitomir (vest), Kiev, Kirovograd (centru), Nikolaiv (sud), Sumî (nord-est), Harkov (est), Hmelnițki (vest), Cerkasî (centru) și Cernobîl (nord).
Sistemele antiaeriene ucrainene au neutralizat 718 de aparate inamice de atac aerian cu rachete, război electronic, sisteme fără pilot și grupuri mobile de foc, dintre care 303 au fost doborâte, inclusiv 296 de drone Shahed și șapte rachete de croazieră Iskander, potrivit Forțelor aeriene ucrainene.
Ultimile știri
Citeşte şi..
Vezi toate










