News alert

„Măsuri inovatoare” de la MEC pentru a asigura corectitudine și transparență la examenele de absolvire a gimnaziului

Dan perciun 1

Ministerul Educației și Cercetării (MEC),împreună cu Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare (ANCE),au anunțat un set de măsuri inovatoare pentru a asigura corectitudinea și transparența examenelor naționale de absolvire a gimnaziului în anul 2025. Detaliile au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă susținute de ministrul Dan Perciun și directoarea ANCE, Lilia Ivanov.

„Integritatea nu se negociază. Este esențială în orice sistem educațional modern și performant”, a declarat ministrul Dan Perciun. Acesta a subliniat că școala nu doar predă discipline precum matematica, fizica sau biologia, ci și transmite valori prin organizarea proceselor educaționale și prin modul în care acestea se desfășoară.

Un program de instruire gratuită la matematică va fi implementat pentru peste 6.000 de elevi din clasa a IX-a, care vor fi selectați în urma unui test național programat pentru 27 februarie 2025. Cursurile, desfășurate în grupuri mici de 3-4 elevi, vor avea o durată de 30-40 de ore și vor fi destinate elevilor care întâmpină dificultăți în această disciplină.

Pentru prima dată, toate testele din cadrul sesiunii de examene vor fi evaluate în patru Centre Republicane de Evaluare, amenajate în municipiul Chișinău. Fiecare centru va fi dotat cu sisteme video pentru monitorizarea procesului de evaluare, iar peste 400 de cadre didactice, selectate pentru experiența lor, vor fi implicate în acest proces.

„Acest sistem asigură corectitudinea și transparența în evaluarea lucrărilor”, a explicat Lilia Ivanov, directoarea ANCE.

Pentru a susține profesorii care predau disciplinele de examen, MEC și ANCE vor organiza cursuri de formare pentru peste 4.000 de cadre didactice. Instruirile, planificate în perioada noiembrie 2024 – ianuarie 2025, vor include activități interactive și sarcini practice menite să îmbunătățească procesul de evaluare.

Un proiect de modificare a normativelor de timp și cheltuieli pentru organizarea examenelor naționale propune majorarea cu 40% a normativului pentru evaluarea lucrărilor de la examenele gimnaziale și cu 30% pentru bacalaureat. De asemenea, normele ar putea fi indexate anual, în funcție de salariul mediu pe economie. Aceste măsuri vor necesita o alocare suplimentară de peste 8,6 milioane lei din bugetul de stat.

MEC și ANCE vor continua campania „Fii Onest, NU COPIA”, pentru monitorizarea desfășurării examenelor. De asemenea, va fi lansată campania „Ajută un elev”, prin care elevii din clasele a XI-a și a XII-a vor oferi sprijin colegilor mai mici, ajutându-i să se pregătească pentru examene.

„Elevii voluntari vor fi instruiți de experți și vor primi materiale educaționale care îi vor ajuta să ofere un sprijin eficient și motivant”, a precizat Lilia Ivanov.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI