Maia Sandu, după întrevederea cu fermierii: Sunt convinsă că asemenea discuții se pot face doar prin dialog
În timp ce fermierii solicită patru lucruri concrete și în mod clar, președintele în exercițiu, Maia Sandu, o scaldă. După întrevederea cu producătorii de cereale și furnizorii de semințe și fertilizanți, ea a postat un mesaj abstract, fără a răspunde clar dacă revendicările acestora vor fi îndeplinite.
Între altele, Maia Sandu menționează că toți sunt „de acord că problemele din sectorul cerealier sunt complicate și că această situație dificilă se repetă an de an, mai ales din cauza tendinței accentuate de secetă și arșiță”.
O altă constatare este că „Guvernul și Parlamentul au elaborat în ritm accelerat o lege, adoptată cu vot unanim în Parlament, care să permită fermierilor reeșalonarea creditelor, dar mai ales să oprească procesul de executare timp de 6 luni”. Șefa statului mai anunță că „opiniile fermierilor și furnizorilor de inputuri cu privire la această lege sunt împărțite”.
„Am ascultat precizările fermierilor și am încercat să găsim împreună soluții pornind de la realitatea existentă. Soluții miraculoase și ușoare pentru o problemă de lungă durată în sectorul agricol nu există”, mai constată președinta în exercițiu.
Totuși, ea anunță că e nevoie de identificarea unui instrument clar, prin care „să protejăm fermierii de penalitățile exagerate și silite”. De asemenea, Maia Sandu promite că va discuta cu Parlamentul și Guvernul „pentru a deschide o comunicare nouă cu fermierii ca, prin dialog, să se identifice soluții de comun acord, ținând cont de solicitările sectorului cerealier, ale furnizorilor de inputuri, dar și de capacitățile bugetare ale statului”.
Deși fermierii au solicitat ca autoritățile să asigure transparența cheltuirii a peste șapte miliarde de lei, despre care spun că au fost alocate agriculturii, Maia Sandu anunță că va îndemna ministerul „să transparentizeze subvențiile acordate prin publicarea unei liste complete a tuturor celor care au beneficiat de subvenții din partea statului”.
„Din discuția de azi este clar că noi, cu toții, conștientizăm că schimbarea climei este inevitabilă și e nevoie de transformări substanțiale în sectorul agricol pe termen lung, ca să nu avem aceeași problemă an de an. Totodată, sunt convinsă că asemenea discuții, dar și punerea în practică a unor soluții viabile se pot face doar prin dialog”, a mai menționat șefa statului.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI