Kievul privește cu scepticism decizia Chișinăului de a merge la negocieri cu Gazprom
Kievul privește scepticism decizia Chișinăului de a merge la negocieri cu partea rusă pe subiectul livrării gazelor, susțin surse IPN implicate în discuțiile cu partea ucraineană. Mai mult, interlocutorii afirmă că vizita la Sankt Petersburg ar fi doar „prima parte” dintr-un plan mai amplu al Chișinăului, transmite ziua.md.
În același timp, Europa Liberă scrie, citând surse europene, că la Bruxelles sunt la curent despre dilemele energetice ale Chișinăului și cunosc despre decizia de a discuta cu Gazprom.
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, președintele interimar al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, și noul președinte desemnat de Chișinău, Dorin Junghietu, pleacă duminică, 23 noiembrie, la Sankt Petersburg. Luni, delegația va avea o întâlnire cu conducerea concernului rus Gazprom. La discuții ar putea participa și șeful cabinetului lui Parlicov, alături de alți doi candidați selectați pentru Consiliul de Administrație al „Moldovagaz” – Eduard Calancea și Radu Mandraburca, transmite IPN, într-o analiză publicată sâmbătă dimineața.
Guvernarea de la Chișinău a fost deja criticată pentru vizita la Sankt Petersburg. Societatea civilă și jurnaliștii, comentând decizia guvernării pro-europene, afirmă că dialogul cu Gazprom contravine afirmațiilor guvernării din 2023 potrivit cărora Moldova este „mult mai independentă de gazele rusești”. Aceste declarații au fost făcute chiar de premierul Recean și de ministrul Parlicov.
IPN scrie că delegația moldovenească, condusă de Parlicov, merge la Sankt Petersburg în primul rând, pentru a înțelege dacă Moscova este dispusă să continue livrările de gaz „pro-bono” în regiunea transnistreană, în ce condiții și prin ce căi.
În al doilea rând, Chișinăul și Moscova trebuie să aprobe candidații propuși de Moldova pentru Consiliul de Administrație „Moldovagaz”. Din acest motiv, spun sursele IPN, Parlicov nu va merge singur la Sankt Petersburg, ci împreună cu candidații selectați anterior și, cel mai probabil, însoțit de șeful cabinetului său, Alexandru Morcov.
Nu este un secret că Chișinăul a elaborat strategii și planuri pentru situația în care regiunea transnistreană ar putea rămâne fără gaze. În octombrie, guvernul a declarat că, într-un astfel de caz, Chișinăul va furniza consumatorilor din regiune gaze naturale cumpărate de pe piața europeană, care au fost stocate la vecini.
Locuitorii din regiunea transnistreană, însă, vor trebui să plătească pentru aceste gaze un preț de piață. Parlicov a menționat că autoritățile de la Chișinău vor trebui să-și asume riscul ca transnistrenii nu vor putea plăti pentru gaze la prețul pieței, dar mizează pe sprijin european pentru a acoperi costurile.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI