Jumătate din deținuții grav bolnavi mor în închisori din cauza deciziilor tărăgănate privind eliberarea înainte de termen

inchisoare

Jumătate din deținuții grav bolnavi din penitenciarele din Republica Moldova mor în închisori, deși legislația prevede eliberarea lor înainte de ispășirea pedepsei și continuarea unui tratament acasă sau într-un spital civil. Ministerul Justiției susține că, deseori, eliberarea este întârziată de birocrație, inclusiv de numărul mare de comisii care constată gravitatea bolii și a stării deținutului. Procesul poate dura și jumătate de an până când cererea este trimisă în instanța de judecată, transmite ziua.md.

Doar în perioada 2017-2022, din 74 de condamnați grav bolnavi, examinați în penitenciare, 38 au murit în închisori în așteptarea unei decizii de eliberare, ceilalți au reușit să iasă pentru îngrijirile medicale de rigoare. În aceste condiții, Ministerul Justiției propune modificarea Regulamentului cu privire la modul de prezentare a condamnaților grav bolnavi pentru liberarea de la executarea pedepsei.

„Principala condiție care a impus elaborarea proiectului este necesitatea de a oferi deținuților grav bolnavi posibilitatea de a urma un tratament complex acasă  sau într-o instituție medicală civilă când acest lucru împiedică executarea pedepsei sau arestului preventiv de către acesta sau de a petrece ultimele zile din viață decent alături de familie”, se arată în nota informativă a proiectului de lege.

În prezent, procedura de elaborarea a demersului implică trei comisii de examinare și evaluare. Este vorba de Consiliul Medical Consultativ, și de comisia medicală psihiatrică și și alta medicală specială, iar durata medie a întregului proces este de aproximativ 6 luni.

„Prevenirea deceselor în penitenciare a deținuților grav bolnavi ce sunt eligibili pentru eliberare se poate realiza reducând numărul de comisii de examinare și evaluare, adică prezentarea dosarelor unei singure comisii fără a mai fi necesare deciziile prealabile a altor comisii, eliminarea birocrației din procesul de sesizare și stabilirea termenelor clare”, propune Ministerul Justiției.

Autoritățile au constatat și necesitatea extinderii mecanismului de eliberare pe motiv de boală și pentru persoanele aflate în detenție preventivă. Dacă în privința condamnaților grav bolnavi, legiuitorul a instituit un mecanism de liberare de la executarea pedepsei, atunci în cazul celor care încă nu au acest statut, legislația procesual-penală actuală nu prevede posibilitatea liberării pe motiv de boală.

Astfel, toate deciziile urmează să fie luate de un consiliu la nivel de spital penitenciar, care va fi solicitat atât în stabilirea diagnosticului, cât şi în administrarea tratamentului, astfel evitând încă un nivel birocratic care prelungea procedura de expediere în instanță a demersului pentru aplicarea liberării de la executarea pedepsei sau pentru înlocuirea sau revocarea arestului preventiv.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate