Judecătorii și procurorii care au fugit de vetting la 20 de zile după notificare rămân fără indemnizație
Judecătorii și procurorii care au demisionat la 20 de zile de la notificarea despre inițierea evaluării nu mai pot beneficia de garanțiile sociale acordate în cazul unei demisii obișnuite. Constatarea îi aparține Curții constituționale, care a examinat o sesizare în acest sens din partea unor deputați. Instanța a decis că magistrații și procurorii sunt privați de indemnizația unică de concediere, de dreptul la pensia specială și de dreptul de a se angaja în funcțiile de demnitate publică.
„Curtea a reținut că prevederile legale în discuție nu presupun, în sine, o încălcare a independenței judecătorilor sau a principiului separației puterilor. Această regulă stabilită de Parlament urmărește mai curând să asigure buna desfășurare a procedurii de evaluare, prin delimitarea subiecților care participă la procedura de evaluare de cei care nu participă ca urmare a depunerii cererii de demisie și prin evitarea risipei de resurse financiare necesare pentru demararea evaluărilor. Această regulă mai urmărește să asigure că participarea la procedura de evaluare reprezintă o chestiune voluntară a subiectului”, explică instanța constituțională.
Curtea a ajuns la concluzia că textul legal contestat de deputați este constituțional în măsura în care, în cazul unui dezacord cu decizia Comisiei de evaluare externă cu privire la audierea subiectului în ședință publică, subiectul evaluat o va putea contesta în fața Consiliului Superior al Magistraturii sau a Consiliului Superior al Procurorilor.
„De asemenea, publicarea hotărârilor motivate ale Consiliilor pe pagina lor web oficială este constituțională în măsura în care va avea loc după expirarea termenului de contestare a acestor hotărâri sau, în cazul în care ele au fost atacate, după pronunțarea actului de jurisdicție corespunzător de către Curtea Supremă de Justiție”, se menționează în comunicatul CC.
Referitor la lipsirea de dreptul la indemnizația unică de concediere a judecătorilor și procurorilor care nu au promovat evaluarea, Curtea Constituțională a observat că aceasta li se acordă în condițiile Legii cu privire la statutul judecătorului și ale Legii cu privire la Procuratură.
„Astfel, Curtea a notat că ambele legi condiționează plata indemnizației unice de concediere de „demisia onorabilă”, în cazul judecătorilor, și de un comportament care „nu afectează prestigiul Procuraturii şi reputația procurorilor”, în cazul procurorilor. Astfel, subiecții care nu au trecut evaluarea și au fost eliberați din funcție în legătură cu aceasta nu mai întrunesc condițiile legale pentru a li se achita indemnizația unică de concediere”, subliniază CC.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI