Ioniță: În ultimii 10 ani, sporul natural negativ al populației a ajuns la 60.000
Pentru prima dată între două recensăminte, asistăm la o scădere a populației determinată nu doar de migrație, ci și de un spor natural negativ. În ultimii 10 ani, diferența dintre numărul morților și născuților în Moldova este cu 60.000 în favoarea celui dintâi. Astfel, din reducerea totală de 400.000 de persoane față de recensământul precedent, 340.000 au emigrat, iar restul pur și simplu nu mai sunt din cauza ratei scăzute a natalității. Constatarea îi aparține lui Veaceslav Ioniță.
Economistul subliniază că această premieră tristă este un semnal de alarmă: dacă acest trend continuă, chiar și fără emigrare, populația Moldovei va scădea accelerat în următorii ani.
„Recensământul indică faptul că, în prezent, în Moldova locuiesc 2.401.000 de persoane. Dar, dacă ne uităm atent, doar 2.379.000 sunt cetățeni ai Republicii Moldova. Restul 22.000 sunt cetățeni străini, care au reședință permanentă în țară. În plus, alte 24.000 de persoane sunt străini care locuiesc temporar în Moldova, având permise de ședere pe termen scurt. Deși cifra poate părea mică, ea reflectă o realitate importantă: numărul străinilor care aleg să trăiască în Moldova este în continuă creștere, un fenomen rar întâlnit până acum”, constată Ioniță.
Economistul mai remarcă o schimbare categorică în structura populației.
„Orașele și satele mici se golesc, iar Chișinăul devine un magnet pentru populație. Astfel, din cei 460.000 de oameni care au plecat din satele și orașele mici ale Moldovei, 310.000 au emigrat peste hotare. Însă, surprinzător, 150.000 nu au plecat din țară, ci s-au mutat la Chișinău sau, într-o măsură mai mică, în Bălți și alte orașe mai mari”, atenționează Ioniță.
El a explicat că, din trei persoane care au părăsit un sat moldovenesc în ultimii 10 ani, două au plecat peste hotare, iar una s-a mutat la Chișinău.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI