Igor Munteanu: 2024 a fost un an al lipsurilor și al crizelor
2024 a fost pentru Moldova un an al lipsurilor și crizelor pentru cetățeni. Declarația a fost făcută de președintele Partidului „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare”, Igor Munteanu. El a amintit că numărul populației extrem de sărace a continuat să crească - de la 20% la 40%, în timp ce clasa mijlocie cu venituri peste salariul mediu pe economie s-a înjumătățit.
„Emigrația continuă, fără ca politicile economice ale guvernării să răspundă în vreun fel convingător nemulțumirilor oamenilor simpli. Politic, inițiativele guvernării au continuat să divizeze și să separe oamenii, în loc de a-i uni în numele unui scop pozitiv”, constată Munteanu, într-un interviu pentru tribuna.md.
Politicianul s-a referit și la scrutinele din acest an.
„Doar 50,35% din numărul total de 1.531.392 de alegători, care au participat la scrutinul din 20 octombrie 2024, au susținut modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la UE, iar explicația nu este în mod necesar că aceștia sunt antieuropeni, ci mai degrabă pentru că au votat în semn de protest contra guvernării PAS și, în particular, contra Maiei Sandu”, explică liderul CUB.
El consideră că „meciul nu s-a încheiat printr-un scor ireversibil, ci printr-un penalty, care se va juca, cel mai probabil, în semifinala alegerilor parlamentare din 2025”.
Igor Munteanu a mai spus că pledează pentru micșorarea de la 101 la 75 a numărului de parlamentari, ținând cont de realitățile demografice, reducerea subvențiilor publice partidelor între anii electorali, „în acest fel punând capăt risipei bugetare și inegalităților mari între partida aflată la putere și alte partide, eventual mult mai cerute de alegători, dar pedepsite să sufere un tratament discriminatoriu din partea organelor controlate ierarhic de către partidul aflat la guvernare”.
„Într-o altă ordine de idei, mi-aș dori ca, într-o perioadă de penurie economică, guvernul să cheltuie mult mai puțin pentru cheltuieli de lux și protocol, de la cabinete parlamentare până la vile de protocol și pensii speciale pentru noua „nomenclatură” a guvernării actuale. Reformarea clasei politice include depolitizarea serviciului public, și reforma administrativ-teritorială. Prima ar însemna reducerea cu 50% a numărului de secretari de stat și scoaterea lor de sub controlul politic, care sugrumă profesionalismul și-l îngroapă într-o absurdă loialitate de partid”, a specificat Munteanu.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI