Ignatiev: Dacă Moldova aderă la UE, poporul regiunii transnistrene își va decide viitorul

7

Pe autoritățile de la Chișinău nu le interesează opinia locuitorilor din raioanele de est privind procesul de integrare europeană. Așa a comentat responsabilul de afaceri externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, într-un interviu pentru agenția Baltnews, decizia autorităților constituționale ale Republicii Moldova de a nu desfășura plebiscitul din 20 octombrie și pe teritoriul regiunii transnistrene.

Întrebat cum vede Tiraspolul cursul Moldovei spre integrarea europeană, Ignatiev a răspuns că, în cazul în care „partea moldovenească” ar fi discutat cu Tiraspolul pe tema organizării referendumului pentru a afla opinia locuitorilor Transnistriei, cu siguranță ar fi fost identificată o astfel de oportunitate.

„Dar ceea ce se întâmplă în Moldova este exact opusul, așa că a fost necesar să punem punctul pe „i”. Și cred că am făcut-o. Și acum este clar pentru toată lumea că, în principiu, Chișinăul nu este interesat în mod deosebit de opinia cetățenilor transnistreni”, a menționat așa-zisul ministru al afacerilor externe.

Întrebat dacă, din perspectiva dreptului internațional, Moldova poate să adere la Uniunea Europeană în timp ce are oficial un conflict înghețat, Ignatiev a dezvăluit că, din discuțiile cu oficiali europeni, a aflat că aceștia încă nu știu cum va fi depășit acest obstacol.

„În ceea ce privește întrebarea dacă este posibil să ne îndreptăm spre Uniunea Europeană, auzim opinii contradictorii. O să vă spun sincer, există un spațiu public în care oficialii europeni sunt cumva destul de optimiști în această privință, puțin superficial: „totul este posibil acolo, ne vom gândi la ceva acolo”. În realitate, când comunicăm cu experți și politicieni din țările UE profund, toți înțeleg foarte bine că nimeni nu-și va asuma o asemenea responsabilitate de a complica situația în Europa prin adăugarea unui conflict sau teritoriu de conflict în persoana Republicii Moldova. Experții rezonabili și reprezentanții europeni înțeleg că este necesar să dezvoltăm cumva aceste procese în paralel, să conducem procesul de reglementare. Fiecare parte va determina unde se simte confortabil și în ce direcție să se miște”, a menționat reprezentantul Tiraspolului.

El a mai spus că, în cazul în care Moldova aderă la Uniunea Europeană, administrația regiunii își va „calibra acțiunile tactice în conformitate cu bazele statalității”.

„Prin urmare, desigur că avem cea mai importantă poziție: viitorul Transnistriei trebuie să fie determinat de poporul transnistrean”, a mai spus Ignatiev.

 

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate