
Iachimovschi, despre expertiza pe dosarul Leova-Bumbăta: ”Ar putea fi destul de interesante”
În iunie, un specialist din Ucraina va începe expertiza tehnică a drumului Leova-Bumbăta, în contextul dosarului penal deschis în acest caz, anunță șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. Între timp, acesta a precizat că au fost create și mai multe comisii rogatorii, care vor aduce „lumină în dosar” în următoarea perioadă.
Iachimovschi susține că expertul din Ucraina a fost identificat primăvara, după ce un specialist din România a refuzat să se implice, deoarece avea suspiciuni dacă va avea acces la toate certificatele necesare pentru a face o concluzie independentă, transmite ZIUA.MD.
„Cel mai probabil în luna iunie acesta va veni în R. Moldova să lucreze împreună cu colegii săi, dar este o chestiune de expertiză pe care nu o putem influența, nici nu trebuie să o influențăm, nici cât de repede se va petrece ea și ce concluzie trebuie să fie. Expertul este un subiect independent. Sperăm că în termen cât mai util vor fi furnizate toate informațiile relevante privind prețul și calitatea drumului, pentru că asta ne interesează în cea mai mare parte”, a declarat Octavian Iachimovschi în cadrul emisiunii Rezoomat de la Realitatea.
Totodată, pentru a face lumină în dosar, șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție susține că au fost create și unele comisii rogatorii.
„Efectuăm și alte acțiuni procesual penale. Colegii mei au format mai multe comisii rogatorii, care vor face plus lumină asupra acestui caz. Dacă obținem răspunsurile care considerăm noi că le vom obține, va fi destul de interesant”, a precizat Octavian Iachimovschi.
Proiectul podului Leova-Bumbăta și al drumului nou și parcării din zonă, început în vara anului 2022, a stârnit critici din cauza costurilor mari și a licitațiilor dubioase. Inițial, valoarea proiectului a fost estimată la 250 de milioane de lei. Ulterior, costurile au crescut cu 30 de milioane de lei.
Potrivit fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, licitațiile pentru construcția drumului Leova-Bumbăta au fost aranjate din timp, la valori mai mari de achiziție, scopul principal fiind favorizarea unor companii apropiate funcționarilor implicați în realizarea proiectului. Potrivit lui Dragalin, firma responsabilă de construcția drumului a început lucrările cu trei luni înainte de a fi semnat contractul propriu-zis și de a veni ofertele de la alți agenți economici.
De asemenea, a lăsat și multe semne de întrebarea construcția unei parcări imense pentru camioane, cu 100 de locuri, în condițiile în care podul de la Leova peste Prut este unul cu pontoane, iar autoritățile române anunțare că interzic deplasarea TIR-urilor în acea zonă. Ulterior, ministrul Infrastructurii, Vladimir Bolea, justifica construcția prin faptul că vehiculele de mare tonaj vor putea traversa acest punct după construcția unui pod nou de beton peste Prut, a cărui construcție va dura, însă, mai mulți ani.
Ultimile știri
Citeşte şi..
Vezi toate










