Guvernul României discută cumpărarea de la BERD a Portului Giurgiulești. Precizările Executivului de la Chișinău

Giurgiulești.jpg

Guvernul de la București discută în ședința de astăzi un memorandum privind cumpărarea Portului Giurgiulești la Dunăre din Republica Moldova de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), potrivit g4media.ro. 

 

Achiziția ar urma să se facă prin intermediul Companiei Naționale „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța, societate comercială aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor. Potrivit autorităților de la Chișinău, BERD poartă discuții cu mai mulți investitori privind Portul Internațional Liber de la Giurgiulești.

 

În acest moment, Portul Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova este operat de compania Danube Logistics SRL, deținută de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), potrivit site-ului companiei.

 

Memorandumul discutat de cabinetul de miniștri de la București are ca temă „aprobarea inițierii negocierilor cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în vederea achiziționării de către statul român, prin intermediul Companiei Naționale „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța, societate comercială aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, a acțiunilor Danube Logistics SRL deținute de către BERD în Portul Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova”.

Guvernul României nu a precizat până la acest moment suma preconizată pentru achiziția portului moldovean.

 

Portul Giurgiulești are un terminal petrolier, două terminale de cereale, un terminal pentru alte mărfuri și un parc de afaceri.

 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chișinău, Daniel Vodă, a explicat că la Giurgiulești funcționează două entități de infrastructură portuară: Portul Internațional Liber de la Giurgiulești care aparține BERD și Portul de Stat care este în proprietatea statului. „Nu există nicio discuție cu privire la vinderea portului de stat”.

 

Mai mult, Daniel Vodă a precizat că Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare poartă discuții cu mai mulți potențiali investitori, inclusiv din România, Turcia, Regatul Țărilor de Jos, și Danemarca.

 


INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate