Fosta membră a CSM, Nina Cernat, a fost prinsă cu 145 de mii de euro nedeclarați

af04068c-2f02-48c5-8fb8-e17dad2242d0

Autoritatea Națională de Integritate a inițiat controlul averii fostului membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Nina Cernat. Asta după ce fostul magistrat a vrut să depună într-o bancă 145 de mii de euro. Instituția financiară a solicitat dovezi privind proveniența banilor, însă Cernat nu le-a putut oferi. Ea le-a spus angajaților băncii că ar fi adunat această sumă din salariu şi pensie şi că banii urmau a-i fi transferați fiicei sale în Austria, ca să-și cumpere o locuință.

Sesizarea în care este vizată Nina Cernat a fost înregistrată la ANI în 5 septembrie.

„În textul sesizării se invocă că, la 20.08.2024, dna Nina Cernat a inițiat o tranzacție de depunere a numerarului în sumă de 145.000 de euro la contul acesteia deschis la BC „Victoriabank”, proveniența cărora nu a fost posibil de stabilit, astfel tranzacția de bancă a fost refuzată”, se arată în documentul ANI.

Cernat pretinde că ar fi adunat 145 de mii de euro în perioada 2016-2024, însă nu a prezentat niciun document care ar confirma operațiunile de schimb valutar.

„Persoana vizată a declarat că operațiunile de schimb valutar s-au efectuat la mai multe case de schimb valutar, dar nu a păstrat bonurile. La fel a menționat că, pe parcursul anilor, a păstrat mijloacele financiare acasă și nu le-a utilizat în alte scopuri, ulterior urmează să le transfere fiicei în Austria pentru procurarea unui bun imobil”, notează ANI.

În urma verificării ultimei declarații de avere a Ninei Cernat, depuse în 30 mai 2024, la încetarea mandatului de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, inspectorul de integritate a stabilit o diferență între suma pe care Cernat a declarat-o și cea de 145 de mii de euro, pe care a încercat să o depună la bancă:

„Corespunzător, se atestă necesitatea de a demara procedura de control a averii și intereselor personale în privința dnei Nina Cernat, întru stabilirea provenienței și capacității financiare a dnei Nina Cernat de a forma economiile în numerar reflectate în Declarațiile de avere și interese personale precum și a verifica alegațiile invocate în sesizare. Or, circumstanțele enunțate pot fi verificate doar în cadrul unui control al averii și al intereselor personale”, explică inspectorul ANI.

Nina Cernat a activat în sistemul judecătoresc timp de 34 de ani. A plecat din funcția de magistrat al Curții de Apel Chișinău şi de membru al Consiliului Superior al Magistraturii în luna mai a acestui an, sub pretextul „că se simte atacată pentru opiniile separate”. A fost și vicepreședinte al Curții supreme de Justiție.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate