Fitch i-a oferit Republicii Moldova un rating mai bun, dar constată o serie de factori de risc

fitch

Eforturile guvernării în materie de politici economice au adus Republica Moldova la nivelul Albaniei și Muntenegru. Agenția Fitch a îmbunătățit ratingul țării noastre la „B+”, care exprimă o relativă stabilitate macroeconomică și financiară. Totuși, persistă riscurile generate de tensiunile geopolitice din cauza războiului din Ucraina și conflictul înghețat.

Analiza Fitch arată că răspunsul Băncii Naționale a Moldovei la șocurile geopolitice și energetice din 2022, inclusiv înăsprirea monetară semnificativă, a contribuit la menținerea stabilității macrofinanciare și la aducerea inflației aproape de ținta sa de cinci la sută, plus-minus 1,5 la sută, la sfârșitul anului 2023. Instituția de rating prognozează o inflație medie de 4,6% în 2024 și de 5,3% în 2025.

Băncile din Moldova sunt suficient de capitalizate, sunt profitabile și au un nivel relativ scăzut al creditelor neperformante - 5,5%. Dolarizarea a înregistrat o tendință de scădere multianuală, dar rămâne relativ ridicată, la 35,2% pentru depozite și 22,4% pentru credite.

Fitch estimează că rezervele internaționale ale BNM vor ajunge la 5,2 miliarde de dolari până la sfârșitul acestui an, în creștere față de 3,1 miliarde de dolari, cât erau în 2019. Acest volum oferă 5,5 luni de acoperire a plăților externe curente, peste media „B” de 4,2 luni. Rata lichidității externe a Moldovei este prognozată la 153 la sută în 2025.

De asemenea, agenția de rating remarcă datoria scăzută a Republicii Moldova și estimează că deficitul public general va scădea la 5,1% din PIB, în 2024, iar în 2026 - la 3,7%. Totuși, asupra cheltuielilor rămâne presiunea din partea costurilor de personal (8,4% din PIB în 2024) și din prestațiile sociale (13,8% din PIB).

Datoria publică de 37,1% din PIB, în 2024, este mai mică decât media țărilor cu ratingul „B”, de 51%.

Pentru acest an, Fitch estimează o creștere economică în Republica Moldova de 2,4%, iar în 2025 - de 3,6%, în special datorită creșterii cheltuielilor de consum. Potențialul de creștere economică și de atragere a investițiilor este puternic afectat de participarea scăzută a forței de muncă, de migrația externă și de deficitul de forță de muncă calificată, de investițiile reduse și de sectorul întreprinderilor de stat de mari dimensiuni.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate