Fermierii: Guvernul nu prezintă nicio soluție concretă pentru depășirea crizei din agricultură

ed2891318eca231f404a09f09a8b4914

Asociaţia "Forţa Fermierilor" solicită declararea stării de criză în sectorul agricol la nivel de țară, cu scopul de a identifica suport internațional pentru redresarea situației din domeniu. Aceştia susţin că la şedinţa de joi, 17 aprilie, care a fost organizată la Guvern cu Asociațiile din sectorul Agricol referitor la consecinţele îngheţurilor din aprilie, nu a fost prezentată "nicio soluţie" pentru depășirea crizei în care se află sectorul agricol.

"În spațiul mediatic se aud tot mai multe voci care învinovățesc doar agricultorii de dezastrul actual, și propun ca povara acestui sector să fie abandonată de guvern punând prioritate pe alte sectoare ale economiei. Riscul unor astfel de acțiuni ține preponderent de eventualitatea unor tulburări sociale majore și cu efecte asupra situației politice", se arată în mesajul fermierilor.

Aceştia solicită ca Guvernul să intervină prompt, cu măsuri eficiente pentru a stabiliza declinul și oscilațiile abrupte cauzate în special de intemperii:

"În cadrul ședinței de ieri, Primul Ministru a recunoscut public în fața asociațiilor din agricultură, că în ultimii cel puțin 10 ani statul a exploatat injust sectorul agrar prin obstacole legislative, în special cu referire la interzicerea rambursării totale a TVA-ului acumulat de către fermieri. Aceste obstacole au contribuit atât la declinul afacerilor agricole și de procesare, cât și a veniturilor la bugetul de stat, și au grăbit colapsul sectorului agro-industrial", precizează agricultorii.
 
În acest context, Asociația Forța Fermierilor reiterează măsurile urgente care sunt necesare de întreprins:
"- Declararea stării de criză (excepționale) în sectorul agricol la nivel de țară, cu scopul de a identifica suport internațional pentru redresarea situației și implementarea unor măsuri eficiente de reziliență pentru sector. Fără sprijin extern, agricultura din Moldova va fi într-o agonie continuă și va degrada total. Recomandăm reluarea apelurilor către partenerii externi în special Uniunea Europeană pentru obținerea de sprijin financiar și finanțări pe termen lung, ce vor fi utilizate la transformarea afacerilor agricole pentru înfruntarea intemperiilor naturale. Mobilizarea sprijinului extern poate fi obținut doar prin o coordonare politică unificată a diplomației externe la nivelul tuturor instituțiilor de stat: Guvern, Parlament și Președinție. Un exemplul pozitiv de acest fel este obținerea sprijinului pentru criza energetică recentă, în care Uniunea Europeană a intervenit neașteptat de prompt și eficient.
Alte măsuri de intervenție sunt de ordin fiscal, financiar și chiar legislativ cum ar fi: asigurarea funcționalității reale a Legii cu privire la Programul de rambursare TVA și restituirea accizei la motorină în maxim 2 luni, înlesniri fiscale temporare, achitarea datoriilor la subvenții pentru perioade 2024 și modificări la Legea Insolvenței, etc...
Constatăm în comunicatele de presă emise de Guvern, inclusiv în cel de ieri, mesajele repetate constant despre sprijinul financiar acordat fermierilor, deși în realitate acesta este ineficient, au creat o percepție publică distorsionată. Societatea a ajuns să considere că fermierii care solicită măsuri suplimentare de intervenție depășesc limitele bunului simț, și fără să înțeleagă decalajul dintre retorica oficială și situația reală din sectorul agrar, generează mesaje de ură socială", au conchis fermierii.
 
Amintim că situația din sectorul agricol în urma înghețurilor din luna aprilie, a crizei legate de pesta porcină și măsurile prin care Guvernul sprijină fermierii au fost discutate, ieri la Guvern.
 
La ședință au participat premierul Dorin Recean, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ludmila Catlabuga, și reprezentanții celor mai mari asociații agricole din țară.
 
Potrivit informaţiilor, în prezent, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare colectează rapoartele pentru evaluarea pierderilor, iar estimarea finală a pagubelor va putea fi realizată în decurs de 10-30 de zile.
 
Prim-ministrul Dorin Recean a menționat necesitatea aplicării cât mai eficiente a mecanismului de evaluare a pagubelor și a accentuat că Guvernul va continua să ofere sprijin fermierilor.