Fadei Nagacevschi: Reducerea pedepselor pentru corupție și închiderea dosarelor, o strategie de protejare a demnitarilor
Reducerea pedepselor și a termenelor de atragere la răspundere penală pentru faptele de corupție ar putea ascunde o strategie de protejare a celor implicați în astfel de acte. Afirmația aparține fostului ministru de Justiție, Fadei Nagacevschi.
„Diminuăm pedeapsa și termenul de atragere la răspundere penală pentru faptele de corupție săvârșite de deputați, miniștri și alți demnitari de-ai noștri sub pretextul că îmbunătățim legislația. Diminuăm pedeapsa pentru furtul fondurilor europene de către ai noștri sub pretexte ,,europene”. De asemenea, sunt înregistrate critici la adresa procesului de închidere a unor dosare de corupție. Într-o situație controversată, polemica dintre procurorul general, Veronica Dragalin, și procurorul adjunct, Veronica Mihailov-Moraru, este văzută ca o piedică în calea soluționării reale a cazurilor, a menționat Nagacevschi.
Potrivit lui, din motivul că riscă ă nu mai câștige alegerile din acest an, aceștia ar diminua pedepse pentru infracțiunile săvârșite.
„Acum ei fură ca-n Codru, inclusiv din fonduri europene. Ei știu că le vine sfârșitul politic și își diminuează potențialele pedepse pentru infracțiunile săvârșite, cică prin concretizarea legislației. Procesul de încetare a dosarelor de corupție deja a început. O confirmă oficial Veronica Dragalin, protectoarea corupților din PAS. Grav. Trist. Rușinos”, a conchis Fadei Nagacevschi.
Amintim că Ministerul Justiției a elaborat modificări în Codului penal, în vederea alinierii cadrului normativ național la acquis-ul Uniunii Europene. Este vorba de combaterea fraudelor și altor activități ilegale care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene.
Astfel au fost făcute unele ajustări la minimum a pedepsei infracțiunilor. În loc de 6-10 ani s-a coborât la 5-10 ani pentru o altă infracțiune, care vizează utilizarea contrar destinației a mijloacelor din fondurile europene.
Ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru a menționat că directiva Uniunii Europene nu recomandă nicio limită minimă a pedepsei, ci numai pentru maximă, care să nu fie mai mică de 4 ani de închisoare.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI