Euro a coborât la nivelul din noiembrie 2022

euro1

În ziua în care Banca Națională a Moldovei a introdus euro drept monedă de referință pentru stabilirea cursului oficial al leului, moneda unică europeană a coborât față de dolar la cel mai jos nivel din ultimii doi ani. Deprecierea s-a produs pe fondul îngrijorărilor legate de economia Europei și de divergența politicii monetare cu SUA. Moneda unică a scăzut cu 0,4%, până la 1,0314 dolari, similar cursului din noiembrie 2022. De la sfârșitul lunii septembrie, de când s-a accentuat declinul, euro a pierdut aproximativ 8%.

Potrivit Bloomberg, euro a fost tras în jos de temerile că economiile orientate spre export ale regiunii vor fi afectate de tarifele comerciale americane și de așteptările că Banca Centrală Europeană va reduce ratele dobânzilor mai agresiv decât Rezerva Federală. De asemenea, presiune a adăugat instabilitatea politică din cele mai mari economii ale blocului.

„Pentru Germania și Franța, perspectivele slabe de creștere sunt amestecate cu incertitudinile politice și așteptările că BCE ar putea anunța mai multe reduceri consecutive ale ratelor până în primăvară”, a declarat Jane Foley, șef al strategiei FX la Rabobank. Expertul prezice o paritate între euro și dolar în al doilea trimestru al anului.

Mulți strategi prognozează o alunecare spre paritate cu dolarul sau chiar sub acest prag în acest an. Ultima dată când acest prag psihologic a fost depășit a fost în 2022, după ce invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina a declanșat o criză energetică în Europa și a provocat temeri legate de o recesiune.

Joi, comercianților le-au fost reamintite problemele energetice ale blocului comunitar, deoarece fluxul de gaze rusești către Europa prin Ucraina a fost întrerupt. Oprirea înseamnă că țările din Europa Centrală vor fi nevoite să se aprovizioneze cu gaz mai scump din altă parte, ceea ce sporește presiunea asupra aprovizionării, în timp ce regiunea epuizează stocurile de iarnă în cel mai rapid ritm din ultimii ani.

Cu toate acestea, ținta de inflație de 2% a Băncii Centrale Europene rămâne vizibilă, potrivit unui mesaj de Anul Nou al președintelui Christine Lagarde. Creșterea prețurilor de consum în zona euro a încetinit în cursul anului trecut și a coborât sub ținta BCE în septembrie, deși a crescut din nou în ultimele luni.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI