Economiștii vorbesc despre „reformele grandioase” ale lui Alaiba
În timp ce Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării pregătește o megacampanie „de informare” despre superreformele implementate în acest domeniu, moldovenii sărăcesc în fiecare an. Expertul Tatiana Iovv de la Centrul de Analiză a Politicilor și Strategiilor de Dezvoltare menționează că, în 2020, un cetățean cu un venit de 3.000 de lei cheltuia o treime pentru resursele energetice. Anul trecut, dintr-un venit de 5.000 lei achita deja 4.000 de lei pentru gaz și lumină, adică 80 la sută.
„Venitul rămas este doar jumătate din cel din 2020, care de fapt îi ajunge pentru un coș de produse de 3,3 ori mai mic decât cel din 2020, urmare a inflației”, explică Iovv.
Ea subliniază că acesta este rezultatul activității ministrului Economiei, responsabil de creșterea veniturilor populației din activități economice, dar și al ministrului Energiei/Infrastructurii, responsabil de creșterea independenței energetice a țării.
„Pentru cetățenii din stânga Nistrului situația e și mai proastă: din venitul mediu de 2.500 lei, ei pur și simplu nu au de unde achita 3.000 lei pentru gaz. În special cei din mediul rural, unde consumul de gaze e enorm, iar veniturile sunt și mai mici”, a subliniat economista.
Ea concluzionează că, în astfel de condiții, oamenii pur și simplu nu pot să plătească facturile, nu că ar fi mândri.
La rândul său, economistul Veaceslav Ioniță menționează că „reformele grandioase” despre care ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, vrea să-i informeze pe moldoveni în campania de milioane de lei, care se va desfășura în ajunul alegerilor parlamentare, se reduc la impozitul introdus pentru sectorul construcțiilor.
„Construcțiile s-au prăbușit la noi timp de trei ani la rând, iar acum a început să dea niște semne de înviorare - „pacientul e mai mult viu decât mort”. Guvernarea a lansat recent o inițiativă neroadă, pe care o consider un sabotaj, de a introduce un impozit în construcții, pentru ca nu cumva acestea să reînvie și pentru a le distruge definitiv. Iată, pe scurt, un rezumat al tuturor reformelor”, a spus Ioniță.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI