
După judecători și procurorii cer salarii mai mari
Procurorii din Moldova cer majorarea salariilor, după ce cu o solicitare similară au venit și judecătorii.
Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) și Procuratura Generală (PG) au transmis astăzi un aviz comun privind proiectul de modificare a Legii bugetului de stat pentru 2025, semnalând necesitatea ajustării salariale a procurorilor în conformitate cu prevederile constituționale și rata inflației.
În document se menționează că, deși se propune majorarea valorii de referință pentru procurori de la 2.850 la 3.000 de lei (+5%) începând cu 1 iulie 2025, acest nivel este inferior ratei inflației din 2024, care a fost de aproximativ 7%. Mai mult, proiectul propune o creștere de 20% pentru salariile judecătorilor, amplificând astfel diferențele deja existente.
”În conținutul avizului se relevă că majorarea propusă este sub nivelul inflației și menține un decalaj semnificativ inclusiv față de salariile judecătorilor. Potrivit avizului, această diferență afectează independența sistemului Procuraturii și generează discriminări între profesii. De asemenea, se reafirmă statutul constituțional echivalent al procurorilor și judecătorilor, subliniindu-se necesitatea unor politici salariale unitare și corelate. Respectiv, se propune nu doar o majorare echitabilă, ci și introducerea unui mecanism automat de indexare anuală. Poziția exprimată reflectă îngrijorările transmise de Consiliul Superior al Procurorilor încă în decembrie 2024, când a fost sesizată neajustarea valorii de referință pentru procurori din 2018, în contextul creșterii inflației și a salariului mediu pe economie. Consiliul reiterează necesitatea asigurării unui regim de salarizare proporțional cu statutul constituțional al procurorilor și cu nivelul de responsabilitate asociat funcției”, se menționează în avizul CSP.
Potrivit documentului, un procuror cu până la 6 ani vechime ar urma să aibă un salariu de aproximativ 21.870 lei, în timp ce un judecător cu aceeași experiență ar primi circa 29.736 lei – o diferență de aproape 8.000 de lei. În prezent, diferența este de aproximativ 4.000 de lei.