După 26 de ani: Medicii din capitală suspectează reapariția poliomielitei

poliomielita-cauze-transmitere-preventie

O boală care a fost eradicată din țara noastră de mai bine de un sfert de secol pare să fi revenit. Este vorba de poliomielită, despre care au anunțat autoritățile capitalei. Pacientul cu paralizie flască se află acum sub supravegherea medicilor, iar Centrului de Sănătate Publică urmează să confirme diagnosticul.

Poliomielita este o boală infecțioasa, produsă de virusul poliomielitic. El poate determina de la paralizie, dificultăți de respirație până la deces. Singura modalitate de a preveni maladia este vaccinarea

Cel mai des, virusul este întâlnit la persoanele care locuiesc în condiții cu igienă precară, fără acces la apă potabilă, se pot infecta prin consumul apei contaminate cu reziduuri umane, care pot conține acest virus. Contagiozitatea virusului este atât de înaltă, încât toate persoanele care locuiesc împreună cu un pacient infectat pot să se contamineze.

În 1955, a fost inventat vaccinul introdus ulterior la scara larga. Grație acestor eforturi, poliomielita a fost eliminată din emisfera vestică până în 1994 și a scăzut considerabil la nivel mondial cu peste 99 la sută, în 1988, de la aproximativ 350 de mii de cazuri la 33 de cazuri în 2018.

Cele mai multe cazuri de poliomielită sunt asimptomatice. Virusul pătrunde în sistemul nervos central prin fluxul sanguin, unde infectează și distruge neuronii motori ai măduvei spinării și creierului, provocând slăbiciune musculară și paralizie acută flască. Unul din 200 de oameni dezvoltă paralizie incurabilă după infecție.

În Moldova, boala nu a mai fost înregistrată din 1998, dar de atunci a scăzut nivelul de imunizare, a sporit migrația cauzată de războiul din Ucraina. Fluxul de refugiați este în creștere, iar cazuri de poliomielită au fost înregistrate anterior în Ucraina.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate