„Dilema dureroasă a lui Putin în al treilea an de război”
Vladimir Putin se află în fața unei dileme dureroase: fie continuă să suporte pierderi grele pentru rezultate minime și, eventual, să dispună o nouă mobilizare pentru frontul din Ucraina, fie recurge la negocieri de pace serioase cu Ucraina. Despre asta scriu, într-un editorial din The New York Times, secretarul de stat american, Anthony Blinken, și șeful Pentagonului, Lloyd Austin. Cei doi membri-cheie ai administrației președintelui Joe Biden vor părăsi Casa Albă în câteva zile.
Blinken și Austin anunță că Rusia suportă acum pierderi uriașe pe front – în medie, între1.500 de morți și răniți zilnic, de dragul acaparării unor mici părți din teritoriul ucrainean. De la începutul războiului, pierderile totale ale Rusiei au depășit 700.000 de soldați. După mai mult de 1.000 de zile de război, Putin nu a reușit să își atingă niciunul dintre obiectivele strategice, consideră editorialiștii.
„Puterea și influența Rusiei au fost diminuate considerabil: nu a fost capabilă nici măcar să sprijine un partener valoros precum regimul lui Bashar al-Assad din Siria. Agresiunea lui Putin a determinat chiar rezultatul pe care a încercat să îl prevină: NATO este acum mai mare, mai puternică și mai unită ca niciodată”, au scris Blinken și Austin.
Acțiunea coordonată a aliaților Ucrainei a provocat probleme serioase pentru economia rusă: inflația a depășit 9%, iar ratele dobânzilor au urcat peste 21%. Kremlinul a trebuit să cheltuiască două treimi din rezervele sale valutare și, în acest mod, „a privat țara de viitor de dragul trecutului imperialist”, concluzionează editorialiștii.
Ei au amintit că sprijinul SUA și al aliaților i-a permis Ucrainei să reziste agresiunii rusești. Blinken și Austin menționează 126 de miliarde de dolari în arme și alte ajutoare, permisiunea de a utiliza rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte în interiorul teritoriului rus, împrumuturi de 50 de miliarde de dolari, a căror dobândă va fi rambursată din activele de 300 de miliarde de dolari ale Rusiei și sancțiuni împotriva principalelor bănci rusești, a petrolului, gazului și industriei energetice.
Blinken și Austin au îndemnat echipa lui Donald Trump să nu renunțe la sprijinul acordat Kievului și să facă presiuni asupra Moscovei, pentru a forța Kremlinul să ajungă la o pace durabilă prin forță.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI