Curtea Constituțională a respins sesizările deputaților din opoziție privind votul prin corespondență

Curtea

Curtea Constituțională a declarat inadmisibile sesizările privind votul prin corespondență, depuse de un grup de deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și neafiliați. La această decizie judecătorii Serghei Țurcan și Vladimir Țurcan au avut opinii separate.

Autorii celor două sesizări au contestat Legea privind implementarea parțială a votului prin corespondență, susținând că, astfel, ar fi fost încălcat principiul fundamental ale dreptului electoral de a nu efectua modificări cu un an înaintea alegerilor.

De asemenea, deputații din opoziție au invocat că cetățenii cu drept de vot din cele câteva state în care se va aplica legea contestată ar fi avantajați față de concetățenii lor din alte state. Autorii sesizării au mai menționat că lipsește avizul obligatoriu al Guvernului pentru proiectul de lege, întrucât acesta presupune cheltuieli bugetare.

În decizia sa, Curtea Constituțională a observat că prin instituirea dreptului de vot prin corespondență nu are loc o restrângere a dreptului la vot, ci, din contră, o suplimentare prin diversificare a metodelor de votare. Totodată, Curtea a menționat că, spre deosebire de votul în secțiile de votare, nu există nicio modalitate ca autoritățile electorale să monitorizeze secretul votului. Cu toate acestea, multe state permit votul prin corespondență nesupravegheat, ceea ce nu contravine standardelor europene și internaționale.

Decizia CC este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.