Cooperare mai strânsă între Moldova și NATO

image0

Delegația Republicii Moldova, condusă de secretarul de stat al Ministerul Afacerilor Externe, Valeriu Mija, și secretarul de stat al Ministerului Apărării, Ghenadie Cojocaru, a efectuat o vizită de lucru la Cartierul general NATO și instituții ale Uniunii Europene. De asemenea, a participat la reuniunea Comitetului pentru Parteneriate și Securitate prin Cooperare (PCSC) în formatul 32 aliați + Republica Moldova.

În contextul întrunirii la Cartierul general NATO, au fost trecute în revistă ultimele evoluții din mediul regional de securitate și discutate perspectivele parteneriatului Republica Moldova cu Alianța Nord-Atlantică în condițiile schimbărilor de țin de securitatea internațională.

În noul Program Individual al Parteneriatului RM-NATO, pentru perioada 2025-2028, au fost examinate obiectivele de cooperare cu scopul de a spori dialogul și consultările asupra subiectelor de interes comun, de a continua eforturile de reformare și modernizare a sectorului de apărare și securitate conform principiilor democratice, de a spori reziliența națională și a contracara noile provocări. Aliații au apreciat mult și contribuția Republicii Moldova la eforturile internaționale privind menținerea stabilității și păcii.

Republica Moldova participă la programul Parteneriatul pentru Pace al NATO din 1994. Adițional, din 2014, este parte cu un contingent militar la Operațiunea de Menținere a păcii KFOR din Kosovo. De asemenea, a fost apreciată prima ediție cu succese a Forului de Securitate din Moldova, care s-a desfășurat în perioada 18-20 noiembrie 2024, la Chișinău.

În timpul vizitei la instituțiile UE, delegația Republicii Moldova a discutat cu oficialii europeni modalitățile de implementare a prevederilor Parteneriatului de Securitate și Apărare dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. În particular, a fost abordată perspectiva aprofundării cooperării cu Agenția Europeană de Apărare, precum și instrumentele specializate UE cum ar fi Instrumentul European Pentru Pace (EPF) și Programul Industrial al UE. Precizăm că, Republica Moldova a semnat Parteneriatul de Securitate și Apărare dintre Republica Moldova și UE la data de 21 mai 2024.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate