Compensațiile pentru sezonul rece vor fi oferite în numerar în detrimentul furnizorilor de energie termică
Proiectul de lege privind fondul de reducere a vulnerabilității energetice, votat de Parlament în prima lectură, favorizează doar băncile și expune riscului centralele electrice cu termoficare. Avertizarea a fost lansată de reprezentantul societății civile, Sergiu Tofilat, care a participat la dezbaterile organizate joi de Comisia Parlamentară Protecție Socială și Familie. În replică, atât reprezentantele comisiei din partea PAS – Marina Morozova și Liliana Grosu, cât și secretara de stat a Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Corina Ajder, au spus că de problema datoriilor trebuie să se preocupe CET-uri și Ministerul Energiei.
Noul mecanism de plată în numerar a compensațiilor pentru resursele energetice va crea mai multe probleme, a avertizat Sergiu Tofilat. În primul rând, băncile vor percepe comisioane pentru transferurile pe card a acestor compensații și statul va suporta cheltuieli mai mari. În al doilea rând, există riscul ca oamenii să cheltuiască banii pentru altceva, iar furnizorii, în special centralele electrice cu termoficare, care nu au posibilitatea de a deconecta separat consumatorii restanțieri, vor acumula datorii față de „Moldovagaz”.
Tofilat: Există riscul acumulării datoriilor în sectorul energetic
„Este problemă la încălzirea centralizată, pentru că, dacă-l deconectezi, pe urmă ceilalți rămân fără. Și aici pot fi consecințe prin prisma faptului pentru că, dacă omul nu și-a achitat factura, CET-urile înregistrează datorii și nu se pot achita pentru gaz și atunci „Moldovagaz” rămâne fără bani și acumulează datorii la gaz și ne pomenim în situația că trebuie să găsim cumva un mecanism – hai să dăm bani de la „Energocom”, de la buget, la „Moldovagaz”, ca să nu rămânem fără gaz”, a explicat expertul.
Vicepreședinta Comisiei parlamentare Protecție Socială și Familie, deputata PAS Marina Morozova, a declarat că proiectul a fost elaborat nu pentru a ține cont de interesele tuturor părților vizate, ci doar a consumatorilor.
„Problema CET-urilor nu este despre problema compensațiilor și despre acest proiect de lege. Noi confundăm lucrurile. Cum a spus și doamna Ajder, problema CET-urilor nu a apărut acum, în 2024, ele sunt istorice și poate CET-urile trebuie să revadă care sunt mecanismele și să aibă un sistem de analiză”, a spus Morozova.
Darovannaia: Nu ați conlucrat cu alte ministere
O altă vicepreședintă a Comisiei parlamentare Protecție Socială și Familie, deputata PAS, Liliana Grosu, i-a cerut informații expertului Sergiu Tofilat despre impactul compensațiilor asupra datoriilor față de CET-uri.
„Dacă îmi spuneți cât este de mare este riscul acesta pentru sustenabilitatea furnizorilor de energie termică. Dacă aveți niște cifre, niște calcule, cât de mare este acest preț”, i-a reproșat ea reprezentantului societății civile.
De cealaltă parte, deputata BCS, Alla Darovannaia, s-a arătat stupefiată de faptul că autoarele proiectului de lege nu au nicio analiză a impactului compensațiilor în numerar asupra situației furnizorilor de energie termică și îi cer aceste date unui reprezentant al societății civile.
„Am rămas uimită. În primul rând, doamna de la minister, care vine să promoveze niște compensații, care a promovat compensații anul trecut nu știu de ce îi dă întrebări domnului Tofilat, care nu reprezintă nicio autoritate publică, despre cum au fost consumați acești bani și câte cheltuieli au acumulat. În al doilea rând, eu de asemenea am rămas, așa, stupefiată, dacă să zic mai frumos, când dumneavoastră nicidecum nu ați conlucrat cu alte ministere, de care țin aceste compensații, în procesul de elaborare a acestui proiect”, a subliniat Darovannaia.
„O să fie haos!”
Nici reprezentantul „Poștei Moldovei” nu agreează noul mecanism de acordare în numerar a compensațiilor. El a avertizat că acesta ar putea crea haos.
„Mecanismul de constrângere, de deconectare sau de a nu acorda pentru luna următoare – el nu există, am înțeles. Dacă nu există, o să se producă un haos! O să fie un ambuteiaj pe la poștă, cu plăți, că ați spus că o să plătească mai devreme cu factura”, a atenționat el.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI