Comisia Electorală Centrală a examinat ultimele sesizări ce vizează alegerile prezidențiale

CEC 1

Comisia Electorală Centrală (CEC) a examinat o ultimele sesizări referitoare la alegerile prezidențiale. Astfel, CEC a luat act de sesizările depuse de către Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”, de către Eduard Digore, reprezentantul candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu și de către Inspectoratul General al Poliției, cu privire la presupusele acțiuni ilegale de transportare organizată a alegătorilor către unele secții de votare de peste hotare. 

 

Comisia a constatat că neregulile invocate în sesizări nu sunt de natură să influențeze rezultatul final al alegerilor. Comisia relevă că acțiunile nu au fost documentate în modul corespunzător, nu au fost prezentate dovezi plauzibile menite să ateste o legătură cauzală certă între cele sesizate și acțiunile săvârșite ilicit. Hotărârea și materialele procedurii administrative vor fi transmise Procuraturii Generale și Inspectoratului General al Poliției în vederea calificării corespunzătoare celor constatate.

 

De asemenea, CEC a examinat o sesizare depusă de Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” (PSRM), ce se referă la presupusele încălcări ale legislației electorale de către Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova, prin difuzarea unor mesaje către cetățeni, în ziua turului II al alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie 2024. 

 

Comisia a constatat că, atâta vreme cât nu există o promovare clară sau un îndemn direct de vot în favoarea unui candidat specific, iar mesajul comunicat de autorități se rezumă la elemente considerate relevante, acestea acționează în deplin acord cu limitele atribuțiilor lor legale. Prin urmare sesizarea a fost respinsă de către CEC ca neîntemeiată.

 

O altă sesizare depusă de PSRM se referă la asigurarea securității procesului electoral în cadrul unor secții de votare din străinătate. Reprezentanții partidului au invocat că în unele secții de votare a lipsit safeul pentru păstrarea buletinelor de vot. Menționăm că, pe marginea acestei sesizări s-a expus anterior Consiliul electoral de circumscripție electorală pentru secțiile de votare constituite în străinătate nr. 38 și a declarat-o inadmisibilă. CEC, la fel, a declarat sesizarea inadmisibilă.

 

CEC a mai luat act de două sesizări ale PSRM, prin care se solicită includerea unor constatări ale unor misiuni de observare a alegerilor naționale și internaționale în raportul Comisiei Electorale Centrale cu privire la rezultatele alegerilor. Comisia a punctat că în raportul CEC se va menționa despre rapoartele misiunilor naționale de observare a alegerilor. 

 

De asemenea, constatările și recomandările misiunilor de observare a alegerilor vor fi examinate în perioada postelectorală, la etapa perfecționării cadrului legal cu incidență în domeniul electoral.

În acest context, CEC menționează că a examinat și soluționat toate sesizările depuse la Comisie cu privire la organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale din 2024.

 

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate