Ce pierde Ucraina dacă rușii ocupă orașul Pokrovsk

photo_2024-12-17_10-09-56

Trupele rusești au ajuns la doar cinci kilometri de Pokrovsk, o localitate din Ucraina care are o importanță economică deosebită. Acolo se află o mină de importanță critică pentru producția de oțel. Iată de ce, localitatea a devenit principalul obiectiv al eforturilor Rusiei. Compania Metinvest BV, care deține această mină, a închis și evacuat săptămâna trecută unul din cele trei puțuri, iar în acest moment sunt puține șanse de a rezista mai mult de câteva zile.

Potrivit Bloomberg, pierderea Pokrovskului ar costa Ucraina până la jumătate din producția de oțel. Pe lângă mina de importanță critică, Pokrovsk este un nod feroviar și rutier important pentru aprovizionarea liniilor defensive ucrainene. Este printre ultimele orașe aflate încă în mâinile ucrainenilor în regiunea Donețk, una dintre cele patru pe care Putin susține că le-a anexat. În plus, la Pokrovsk se află singura mină din Ucraina care produce cărbune de cocsificare pentru carbonizarea oțelului.

„Dacă Europa intenționează, așa cum declară în mod repetat liderii săi, să sprijine Ucraina în obținerea unui acord, care să-i permită țării să înceapă un viitor stabil, prosper și independent, de ce întârzie trimiterea ajutorului? Acest tip de soluționare nu poate avea loc atât timp cât Rusia crede că poate câștiga pe teren”, menționează Bloomberg.

De la începutul invaziei rusești, în februarie 2022,Institutul Kiel pentru economie mondială din Germania derulează un proiect care urmărește acordarea ajutorului umanitar, financiar și militar din partea aliaților pentru Ucraina. Cea mai recentă actualizare, publicată la începutul acestei luni, a arătat că, până la sfârșitul lunii octombrie, Europa a angajat un sprijin impresionant în valoare totală de 241 de miliarde de euro, comparativ cu 119 miliarde de euro din partea SUA.

Partea descurajantă este diferența enormă dintre ceea ce Europa a promis și ceea ce a livrat efectiv, pe care Kiel o estimează la doar 125 de miliarde de euro. O parte din diferență poate fi pusă pe seama faptului că angajamentele Europei, în valoare de 52 de miliarde de euro, au venit abia în această toamnă, când s-a ajuns în sfârșit la un acord cu privire la un mecanism de utilizare a activelor rusești înghețate drept garanție pentru împrumuturile către Kiev. Cu toate acestea, Europa are încă restanțe de 64 de miliarde de euro.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate