Bombardiere chineze și ruse la 200 de km de Alaska

download

Incident la hotarul statului Alaska. North American Aerospace Defense Command (NORAD) a identificat, joi, bombardiere rusești și chinezești la o distanță mai mică de 320 de kilometri de coasta Alaskăi. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat al Apărării, Lloyd Austin. Oficialul a precizat că este pentru prima dată când cele două țări au inițiat un zbor împreună atât de aproape de teritoriul SUA.

Exercițiul fără precedent a forțat SUA și Canada să trimită avioane de luptă F-35, F-16 și F-18, pentru a urmări bombardierele. „Interceptarea anunțată de NORAD miercuri seara a marcat prima dată când am văzut aceste două țări zburând astfel împreună. Cred că cel mai apropiat punct de apropiere a fost la aproximativ 200 de mile de coasta noastră”, a specificat Austin pentru reporteri la Pentagon.

Zborul a declanșat semnale de alarmă la Washington și Ottawa, deoarece Beijingul și Moscova au găsit o nouă modalitate de a lucra împreună, atât de aproape de America de Nord.

Austin a mai spus că bombardierele au fost urmărite în cea mai mare parte a zborului lor și „acest lucru nu a fost o surpriză” pentru SUA.

Potrivit Politico, deși zborurile avioanelor rusești în jurul spațiului aerian al SUA nu sunt un lucru neobișnuit, zborul comun arată o China din ce în ce mai asertivă relației sale militare în expansiune cu Rusia. Publicația mai precizează că zborul a avut loc cu doar câteva ore înainte ca președintele Joe Biden să țină discursul din Biroul Oval, prin care a explicat de ce se retrage din cursa prezidențială.

Moscova și Beijingul au forjat relații militare mai strânse în ultimii ani, în special de la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, în 2022. În august 2023, cele două țări au trimis 11 nave de război în apropierea Insulelor Aleutine, ceea ce a dus la desfășurarea a patru distrugătoare americane cu rachete ghidate, pentru a urmări navele rămase în apele internaționale.

Joi, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, Zhang Xiaogang, le-a declarat reporterilor de la Beijing că zborul a marcat cea de-a opta „patrulă strategică aeriană comună”, efectuată de cele două națiuni din 2019, iar exercițiul „nu a fost îndreptat împotriva unei părți terțe, respectă dreptul și practicile internaționale și nu are legătură cu situația internațională și regională actuală”.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate