„Banca de Economii”, „Banca Socială” și „Unibank” mai au de rambursat 11,28 miliarde de lei din cele 14,12 miliarde primite de la BNM

efumda_prp

Administratorii procesului de lichidare a „Băncii de Economii”, „Băncii Sociale” și „Unibank” au încasat, din 16 octombrie 2015, când celor trei entități financiare le-au fost retrase licențele, două miliarde 953 de mii de lei. Informația se regăsește în raportul lunar al Băncii Naționale cu privire la procesul de lichidare a celor trei bănci. La data de 30 iunie 2024, acestea mai aveau de rambursat 11 miliarde 281 de milioane 800 de mii de lei. Aceste plăți nu includ dobânzile pentru creditele de urgență.

Datele BNM arată că, în 30 iunie, în instanțele de judecată erau 37 de procese în care cele trei bănci erau reclamanți. Valoarea prejudiciului solicitat în aceste procese depășește trei miliarde 794 de milioane de lei. Cea mai mare sumă din aceste dosare, de aproape trei miliarde 64 de milioane de lei este revendicată de „Unibank”, în cele patru procese. De asemenea, în gestiunea structurilor de drept sunt 66 de cauze penale, în care figurează un prejudiciu de peste 64,5 miliarde de lei. Cea mai mare parte sau peste 46,4 miliarde de lei figurează în cauzele penale cu participarea „Băncii de Economii”. Totuși, BNM precizează că valoarea totală a prejudiciilor din cele 66 de cauze penale și numărul total al acestor cauze nu sunt indicatori preciși, deoarece sunt raportați în mod separat de fiecare bancă, fără a ține cont de faptul că pot face obiectul aceleiași investigații.

Pe parcursul lunilor aprilie-iunie, lichidatorii celor trei bănci au reușit să desfășoare licitații cu bunuri în valoare de 8,1 milioane de lei, în special datorită „Băncii de Economii”, cu o pondere de aproape 7,8 milioane de lei, în timp ce „Unibank” nu a desfășurat nicio licitație.

În perioada noiembrie 2014 – octombrie 2015, Banca Națională a Moldovei le-a acordat celor trei bănci în proces de lichidare credite de urgență asigurate cu garanții de stat în sumă totală de 14 miliarde 121 milioane 758 de mii de lei. Cea mai mare parte sau nouă miliarde 273 de milioane 217 mii de lei i-au revenit „Băncii de Economii”, în timp ce „Băncii Sociale” – 2,7 miliarde de lei, iar „Unibank” – două miliarde 148 de milioane 541 de mii de lei.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate