Bâlbâiala sloganurilor și pendularea între fraudă, risc și tentativă de fraudă electorală

Embed:

Mesaj incoerent și contradictoriu din partea premierului Dorin Recean. El a început ședința de miercuri a Guvernului prin a le mulțumi cetățenilor pentru participare la scrutinele de duminică și a acuza forțe oculte (fără a da vreun nume) de „tentativă de fraudare a votului”, iar ulterior trecut la „risc de fraudă”, „efort de fraudă” ca, până la urmă, să ajungă, fără a clipi din ochi, la „amploarea fraudei”.

Eșecul de la alegerile de duminică se pare că i-a dezechilibrat puternic pe guvernanți. Ei cu greu decid cum să reacționeze și oscilează între mesaje prăpăstioase, de genul „Salvăm Moldova!”, și cele mobilizatoare, care au menirea să camufleze panica, de genul „Moldova votează!”. Marți, Maia Sandu, Igor Grosu și Dorin Recean și-au afișat, pe paginile de Facebook, mesajul „Salvăm Moldova!”, a cărui menire era, probabil, conștientizarea de către alegători a legăturii directe dintre soarta țării și a candidatei PAS în turul doi al alegerilor prezidențiale. La scurt timp, demnitarii au schimbat mesajele. Pe paginile lor de Facebook a apărut un îndemn mai neutru - „Moldova Votează!”. Nu este clar ce a determinat o schimbare atât de bruscă – poate că cineva a crezut că nu e ok să arăți că ești disperat; poate că unii au constatat că trădează panica - , însă, la scurt timp, s-a revenit la mesajul inițial și acum din nou suntem chemați să „Salvăm Moldova!”.

Același dezechilibru a continuat în discursul de a doua zi, adică de miercuri, al premierului.

„Și ce am observat, că în ciuda tuturor acestor tentative de a frauda votul, de a face propagandă, de a băga zâzanie, cetățenii Republicii Moldova au spus un „da” ferm la referendum și au spus „da” ferm pentru ca noi să ne construim țara noastră pe modelul european. Și vreau să felicit pe toată lumea cu această decizie a cetățenilor”, consideră premierul, probabil singurul care vede într-o diferență de mai puțin de unu la sută „un da ferm”. Când șeful Cabinetului de miniștri spune „în ciuda tuturor acestor tentative de a frauda votul”, cetățeanul înțelege că cineva a vrut, dar nu a putut. Probabil, pentru că autoritățile au zădărnicit această fraudă. Mai ales că a continuat cu un sinonim pentru tentativă - risc.

„Acuma, noi, Guvernul, trebuie să învățăm o lecție – avem de lucrat și mai mult cu cei care au votat „nu”, indiferent din care cauză, noi trebuie să mergem și să le explicăm în continuare ce înseamnă să construim viața noastră prosperă, aici, acasă, și de ce nu trebuie să ne expunem acestui risc de fraudă și de fapt fraudei electorale”, spune Recean.

Imediat promite însă că structurile de forță vor prezenta adevărata proporție a fraudei.

„Eu la fel înțeleg că organele de resort vor prezenta amploarea fraudei electorale și, atunci, eu mă aștept de la toți, dar toți concurenții electorali, care se declară și sunt efectiv pentru democrație și să condamne acest efort de fraudă”, a mai spus Recean, iarăși, fără a clipi.

Și ca lucrurile să devină cu totul neclare, a încheiat, vădit satisfăcut: „Nu pot ei frauda, cât noi putem vota”. Acum stăm și ghicim: a fost oare fraudă, a fost o tentativă de fraudare sau doar un risc de fraudă? să salvăm Moldova sau să votăm?

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate