Avocații au început greva generală. Apelul lansat către preşedintele ţării

511146831_23957336453927466_1853023764957173096_n

Începând de astăzi, avocații din Republica Moldova au intrat oficial în grevă generală ca reacție la modificarea Legii avocaturii. Uniunea Avocaților din Republica Moldova (UAM) a cerut repetat preşedintelui Maia Sandu să nu promulge legea, subliniind că aceasta încalcă autonomia profesiei de avocat și adâncește ingerințele statului în organizarea și funcționarea acestei profesii fundamentale pentru statul de drept.

Avocaţii menţionează că Legea adoptată de Parlamentul Republicii Moldova în data de 10 iulie 2025 introduce modificări care afectează esențial profesia de avocat, printre care:

  • Politizarea procesului de admitere în profesie prin desemnarea de membri ai statului în comisiile profesionale cu drept de vot;

  • Interzicerea mandatelor succesive și impunerea unei pauze de 3 ani pentru avocații care au fost parte din conducerea Uniunii Avocaților;

  • Excluderea barourilor de la dreptul de a desemna membri în comisiile UAM, ceea ce încalcă principiile de egalitate și autonomie profesională.

UAM consideră că aceste modificări subminează independența și libertatea profesiei, în special prin crearea unor mecanisme de co-decizie cu statul, care riscă să politizeze activitatea organizațiilor profesionale și să afecteze imparțialitatea și transparența procesului decizional.

 

În apelul repetat lansat către Maia Sandu, avocaţii din ţară au menţionat că Uniunea Națională a Barourilor din România și Oficiul Avocatului Poporului din Republica Moldova și-au exprimat îngrijorarea profundă față de modificările legislative şi că acestea contravin standardelor internaționale de protejare a profesiei de avocat:

"În acest context, în numele Consiliului Uniunii Avocaților din Republica Moldova, SOLICITAM RESPECTUOS să nu promulgați Legea nr. 244/2025 pentru modificarea Legii nr. 1260/2002 cu privire la avocatură, oferind posibilitatea restabilirii și respectării principiilor constituționale, a cadrului legal și a unei proceduri transparente de consultare cu Uniunea Avocaților", au transmis avocaţii.

Precizăm că începând de astăzi şi până în data de 25 iulie, avocații din Republica Moldova au intrat oficial în grevă generală.  Cu toate acestea, aceștia vor continua să acorde asistență juridică în anumite situații excepționale, conform unei hotărâri adoptate de Consiliul Uniunii Avocaților din Moldova (UAM).

În urma unei modificări a hotărârii anterioare, Consiliul a detaliat cazurile în care activitatea avocaților nu va fi suspendată:

  1. Acțiuni procesuale de reținere

  2. Examinarea demersurilor privind aplicarea sau prelungirea măsurilor preventive, cum ar fi arestul, arestul la domiciliu, controlul judiciar, custodia statului asupra cetățenilor străini și a apatrizilor

  3. Cauze judiciare privind violența în familie

  4. Cauze în care sunt implicați minori

 

Absența avocaților de la alte activități procesuale decât cele menționate mai sus va fi considerată justificată. Consiliul UAM a subliniat, de asemenea, că avocații care aleg să continue să își desfășoare activitatea profesională nu vor fi sancționați disciplinar pentru această decizie.