Autoritățile vor lansa un nou program de vouchere pentru procurarea de către cetățeni a electrocasnicelor mai eficiente

electrocas

Moldovenii vor avea posibilitatea de a beneficia din partea statului de vouchere pentru achiziția de electrocasnice performante, în schimbul celor vechi și energofage. Un regulamentul în acest sens figurează în ordinea de zi a ședinței de miercuri a Guvernului. Obiectivul Programului de Vouchere pentru Electrocasnice este atingerea economiilor medii anuale de energie în valoare de cel puțin 2,04 mii de tone echivalent petrol, calculate pentru perioada 2024-2030.

Beneficiari ai Programului de Vouchere pentru Electrocasnice vor fi selectați din Sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică” (SIVE), conform criteriilor de eligibilitate examinate de Comitetul de finanțare și risc al Centrului Național pentru Energie Durabilă. Printre criteriile ce urmează a fi întrunite de solicitanții de vouchere este gradul de vulnerabilitate energetică atribuită gospodăriei casnice pentru anul precedent, consumul mediu lunar de energie electrică, datele persoanelor fizice înregistrate în cererea pentru atribuirea gradului de vulnerabilitate energetică - componența familiei și adresa de domiciliu indicată.

Programul de Vouchere pentru Electrocasnice va fi finanțat de la bugetul de stat, prin fondul de reducere a vulnerabilității energetice, din granturi, donații sau alte surse de asistență externă.

Notificarea potențialilor beneficiari se va efectua prin intermediul cabinetului personal din Sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică”, prin sms transmis la telefonul mobil înregistrat în contul SIVE și/sau prin poșta electronică, în cazul celor care au înregistrată o poștă electronică în Sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică”.

Finanțarea prin intermediul voucherelor nu poate depăși 70 la sută din prețul echipamentului electrocasnic, electric sau electronic achiziționat în cadrul Programului de Vouchere pentru Electrocasnice. Prin decizia consiliului Centrului Național pentru Energie Durabilă, după examinare de către Comitetul de finanțare și risc, acest indicator poate fi redus, în funcție de gradul de vulnerabilitate energetică al potențialului beneficiar.

Anterior, în cadrul programului-pilot, implementat cu sprijinul PNUD Moldova și finanțat de Uniunea Europeană, gospodăriile casnice, care s-au înregistrat în Sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică”, pentru a solicita compensații, au avut posibilitatea de a alege opțiunea de a beneficia de vouchere pentru schimbarea unor echipamentele electrocasnice, electrice sau electronice uzate, cu unele mai eficiente energetic.

Din numărul total de 778.801 gospodării casnice, care au depus cerere pentru a beneficia de compensații în anul 2023, 445.982 de gospodării casnice au optat pentru vouchere, cu scopul de a reduce consumul de energie.

 

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate