Audit: Partenerii externi au finanțat mai mult Guvernul decât progresul pe termen lung al economiei
Republica Moldova a beneficiat, în perioada 2022-2023, de finanțare externă de peste 2,63 de miliarde de euro. Din această summă, doar aproape 793 de milioane sau 30 la sută au fost proiecte investiționale. Ce a mai mare parte, de peste 46 la sută sau 1,22 de miliarde de euro au fost bani alocați pentru completarea deficitului bugetar. Alte peste 617 milioane de euro sau mai mult de 23 la sută au fost salariile echipelor de consultanți străini.
Potrivit unui audit al Curții de Conturi, asistența financiară a crescut în 2023 față de 2022. Cel mai mult, partenerii externi au majorat asistența tehnică, inclusiv salarizarea consultanților trimiși în structurile guvernamentale. În 2023, aceasta a crescut de la 140 de milioane de euro la 477,5 milioane de euro sau cu peste 240 la sută. Și suportul bugetar a crescut considerabil, de la 475,2 milioane de euro la 745,3 milioane de euro sau cu aproape 57 la sută. Finanțarea proiectelor investiționale s-a majorat însă cu doar 15,4 la sută, de la 368,1 milioane de euro la 424,8 milioane de euro.
Auditorii au constatat că, în perioada 2022-2023, valoarea totală a banilor externi valorificați pentru finanțarea proiectelor investiționale a fost de 14 miliarde 577,4 milioane de lei, inclusiv împrumuturi – 13 miliarde 375,69 milioane de lei sau 92,76 la sută din total. Granturi au reprezentat doar 1,2 miliarde de lei sau 8,24 la sută.
Guvernul a valorificat la un nivel foarte scăzut asistența externă în 2022-2023
Deși volumul asistenței externe a crescut, auditurile publice externe ale Curții de Conturi constată un nivel foarte scăzut de valorificare a acestora, fiind generate cheltuieli suplimentare, finanțate din bugetul de stat, ca rezultat al achitării dobânzilor și comisioanelor pentru soldurile nedebursate, precum și ca urmare a reactualizării costurilor proiectelor investiționale în urma creșterii prețurilor pentru bunuri și servicii.
„Se atestă o tendință de direcționare a asistenței externe spre finanțarea priorităților Guvernului pe termen scurt, în special la aspectele ce țin de dezvoltarea capacităților instituționale ale entităților publice, prin transferul de cunoștințe și expertiză de la partenerii externi de dezvoltare, precum și acoperirea cheltuielilor curente din contul suportului bugetar extern. În același timp, finanțarea proiectelor investiționale, care a înregistrat cea mai modestă creștere, țintește progresul pe termen lung, contribuind direct la modernizarea infrastructurii publice, dezvoltarea unei economii sustenabile și competitive, crearea locurilor de muncă și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor”, subliniază Curtea de Conturi.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI