Audit la Ministerul Culturii: Riscuri pentru patrimoniul cinematografic național și cel de carte și finanțare obscură a unor organizații necomerciale

arhiva-nationala-de-film-768x727

Auditorii Curții de Conturi s-au confruntat cu limitarea accesului la probe suficiente pentru evaluarea a 60 de mii de filme din Patrimoniul cinematografic național. Constatarea se regăsește în raportul de audit pentru anul 2023 la Ministerul Culturii.

Potrivit documentului, în timp ce evidența contabilă a ministerului conține 53 de filme, dintre acestea 43 au valoarea de 7,3 milioane de lei, iar 10 – de 1,7 milioane de lei, în evidența contabilă a SA „Moldova-Film” cele 43 de filme valorează 0,3 milioane de lei, iar celelalte 10 lipsesc.

La fel de gravă este situația la Depozitul Legal al Camerei Naționale de Cărți. Auditorii au fost limitați în obținerea probelor suficiente. Ei au constatat că mai mult de 64.400 de exemplare, editate din 1993 până în 2023, nu sunt contabilizate.

Din 2.520 de exemplare editate în 2023 doar 564 sau 22 la sută au fost luate în evidența contabilă. Valoarea lor ajunge la aproape 70 de mii de lei. Celelalte 1.956 nu au fost evaluate, iar valoarea lor ar fi de cel puțin 150 de mii de lei, estimează auditorii Curții de Conturi.

În 2023, Ministerul Culturii a alocat peste 281 de milioane de lei pentru organizațiile teatral-concertistice, în lipsa unor criterii prestabilite. Aceste plăți au reprezentat mai mult de 43 la sută din bugetul instituției.

Reprezentanții Curții de Conturi au mai stabilit că Ministerul Culturii a alocat generos din banii publici organizațiilor necomerciale, fără a ține cont de criteriile de eligibilitate. De exemplu, un proiect cultural, în valoare de peste 152 de mii de lei, a fost realizat integral de către un agent economic terț, fără nicio contribuție din partea organizației necomerciale câștigătoare a concursului de finanțare.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate