Audit: Întreprinderile de gestionare a fondului locativ-comunal toacă anual milioane de lei
Curtea de Conturi a depistat mai multe abateri în procesul de gestionare a fondurilor de către întreprinderile locativ-comunale. Auditul a fost făcut pentru anul 2023 la opt entități. Probleme au fost semnalate atât în procesul de cheltuire a banilor pentru lucrări, cât și pentru achiziția de bunuri și servicii.
Cel mai grav este cazul înregistrat la Edineț, unde Direcția Locativ-Comunală a făcut plăți de peste 325 de mii de lei, în numerar, către o persoană care nu a prestat serviciile pentru care a primit acești bani. Asupra acestui caz, Curtea de Conturi a sesizat Procuratura Generală, care a remis informațiile către Centrul Național Anticorupție. Potrivit auditorilor, banii ar fi fost alocați sub presiunea fostului administrator al Direcției Locativ-Comunale.
De asemenea, auditorii au calculat că, în 2023, două întreprinderile de gestionare a fondului locativ-comunal au ratat venituri de 1,3 milioane de lei. Cea mai mare parte sau 807,5 mii de lei a revenit pe seama întreprinderii „Servicii Comunal-Locative Orhei”, din cauza aplicării unor calcule incorecte. Aproape 370 de mii de lei a ratat întreprinderea municipală „Gospodăria Locativ-Comunală Bălți”, prin transmiterea gratuită a unor imobile, terenuri și încăperi. De asemenea, întreprinderea de la Bălți a ratat mai mult de 159 de mii de lei din cauza „aplicării calculelor greșite”.
Apartament preluat abuziv de fostul adjunct al șefului Inspectoratului de poliție Bălți
Un abatere gravă a fost depistată de Curtea de Conturi la Bălți, unde un apartament din proprietatea municipală, cu suprafața de peste 69 de metri pătrați, este ocupat abuziv, din 2012, de către fostul adjunct al șefului Inspectoratului de Poliție. Apartamentul a fost procurat de către fostul consiliu județean Bălți și repartizat ca locuință de serviciu fostul adjunct al șefului Inspectoratului de Poliție Bălți, în perioada exercitării mandatului, adică până în 2013. Abia în 2017, întreprinderea de gestionare a fondului locativ-comunal a depistat că acest apartament este folosit de către locatar în lipsa documentelor justificative. Deși întreprinderea i-a remis, în septembrie 2017, o prescripție privind eliberarea locuinței în termen de 15 zile, locatarul a ignorat-o, iar de atunci nicio măsură în raport cu acesta nu a mai fost întreprinsă.
Auditorii au mai constatat că patru întreprinderi de gestionare a gospodăriei locativ-comunale și-au stabilit neregulamentar prima și adaosuri la salarii. De exemplu, entitatea de la Orhei a stabilit sporuri la salarii de 970 de mii de lei, pentru muncă în condiții nefavorabile. La Bălți, au fost acordate neregulamentar premii lunare de 358 de mii de lei. Adaosuri neîntemeiate la salarii au fost atestate la Cimișlia – mai mult de 24 de mii de lei, și Călărași – peste 16 mii de lei.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI