ANSA a depistat mai multe produse ce conțin alergeni care nu sunt indicați pe ambalaj
Una dintre cele mai răspândite neconformități, inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor î urma controalelor este etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare. Potrivit unui comunicat al instituției, în special, este vorba de substanțele care provoacă alergii sau intoleranțe și pot afecta grav sănătatea consumatorilor sensibili.
În contextul implementării programului de monitorizare, inspectorii au prelevat prelevate mai multe probe ale produselor din carne, produselor culinare și produselor de patiserie, ca să determine alergenii nedeclarați. Ca urmare a investigațiilor de laborator, au fost depistate mai multe produse ce conțin gluten, arahide, soia, lapte sau ou, fără a fi anunțat acest lucru pe etichetă sau în meniu.
Companiile care au admis aceste abateri s-au ales cu prescripții de retragere din comerț și de etichetare corespunzătoare a produselor alimentare, dar și cu amendă de până la 25.000 de lei.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor subliniază importanța crucială a indicării alergenilor pe ambalaj și în meniu, în conformitate cu Legea privind informarea consumatorului.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI