Amnesty Internațional îi cere Maiei Sandu să nu promulge noile amendamente privind ”înalta trădare”

Amnesty.org

O reputată organizație internațională își exprimă îngrijorarea față de amendamentele adoptate recent de Parlamentul de la Chișinău și îi cere președintelui Maia Sandu să nu promulge acest document. Este vorba despre Amnesty Internațional, care consideră că deputații moldoveni trebuie să abroge noile modificări legislative.

Într-un comentariu al organizației asupra amendamentelor la Codul Penal al Republicii Moldova, se menționează că sunt alarmante prevederile ce redefinesc ”înalta trădare”.

”Definiția lărgită a înaltei trădări este vagă și susceptibilă de abuzuri, reprezentând o amenințare deosebită la adresa dreptului la libertatea de exprimare. Această nouă definiție a înaltei trădări ar putea fi utilizată pentru a viza disidența politică și vocile critice, sub pretextul contracarării influenței străine răuvoitoare. Îngrijorător este faptul că această lege riscă să incrimineze puncte de vedere și opinii care ar trebui să fie protejate în temeiul dreptului internațional”, subliniază Vasile Tofan, directorul executiv al Amnesty International Moldova.

Organizația îi cere Parlamentului să abroge aceste prevederi și o îndeamnă pe Maia Sandu să nu o promulge.

”Autoritățile moldovenești trebuie să se asigure că orice lege, care restrânge dreptul la libertatea de exprimare, precum și orice măsuri de punere în aplicare a legislației în interesul securității naționale, respectă cerințele de legalitate, legitimitate, necesitate și proporționalitate, prevăzute de legislația internațională privind drepturile omului, precum și conformitatea cu principiul nediscriminării”, se mai menționează în comentariul Amnesty International.

Modificări vagi, dar periculoase, adoptate în mare grabă

Noile amendamente la codul Penal au fost anunțate în 24 mai, de către partidul de guvernământ, reprezentanți ai Serviciului Informații și Securitate, ai Procuraturii Generale și ai Ministerului Justiției. Acestea vizează ”trădarea pe timp de pace” și extind această definiție juridică a infracțiunii și domeniul de aplicare. Mai mult, documentul elimină cerința ca acțiunile ”trădare de patrie” să provoace daune directe statului.

La doar câteva zile după anunț, în 30 mai, Parlamentul a și votat în lectură finală modificările la Codul Penal și urmează promulgarea lor de către Maia Sandu.

Noile amendamente introduc o nouă formă a ”înaltei trădări”, care constă în asistarea unui stat străin, a unei organizații străine, a unei ”entități neconstituționale” nedefinite sau a reprezentanților acestora, în desfășurarea de ”activități ostile împotriva securității statului”, inclusiv ”prin campanii de dezinformare”.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI